Domowy chleb

Kuchnia
przepis na chleb
03.08.2021
150:30

Na chlebowym zakwasie żytnim

Z czym kojarzy się Wam zapach świeżo pieczonego chleba? Czy przywołuje na myśl czas dzieciństwa, wakacje spędzone u babci? Dziś polecam Wam przepis na domowy chleb na zakwasie chlebowym żytnim.

chleb_zytni.jpg

Składniki:

  • 350 mln letniej wody,
  • Płaska łyżka soli,
  • 2 łyżki miodu płaskie,
  • 350 gram mąki pszennej (typ 500 lub 750),
  • 150 gram mąki żytniej (typu 720 lub gotowa mąka chlebowa),
  • 1 opakowanie zakwasu chlebowego żytniego z drożdżami i słodem,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 płaskie łyżki siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka cukru.

Do przegotowania ciasta na chleb potrzebujemy dwóch misek. Mając gotowe składniki możemy przystąpić do działania.

194425136_335073714635146_3693522578322457527_n.jpg

Od czego zaczynamy? Do pierwszego naczynia wlewamy 350 mililitrów dość ciepłej wody i wsypujemy zakwas z torebki. Do tego dodajemy 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Składniki należy wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut, by zakwas zaczął „pracować”. Po czym poznać, że zachodzi odpowiednia reakcja? Na powierzchni zaczynu pojawi się pianka, a objętość zwiększy się ok. dwóch razy.

Do drugiej miski wsypujemy suche składniki, czyli 2 rodzaje mąki, sól do tego dodajemy miód i olej. Przelewamy też zaczyn. Ja następnie mikserem na średnich obrotach wszystko wyrabiam ok. 15 minut. Tak by powstała z tego masa ciastowa. Jak już ciasto będzie wyrobione, pod przykryciem – ściereczką – odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wyrasta i jest go dwa razy tyle co wcześniej. Ugniatam ciasto, by spuścić powietrze, następnie wyciągam je z misy.

Przygotowanie do pieczenia

Analogicznie do innych wypieków, które robię, formę do pieczenia smakuję masłem i posypuję bułką tartą, by ciasto się nie przyklejało. Przekładam wyrobioną masę do formy gotowej do wypieczenia. I odstawiam na kolejną godzinę. Dzięki temu ciasto wyrośnie. Warto pilnować czasu, bo jeśli będzie odstawione na dłużej, to opadnie. Wtedy trzeba proces powtórzyć od nowa. Zanim wstawię ciasto do piekarnika, rozgrzewam go 200 stopni, a do środka wkładam naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki parze skórka będzie chrupiąca, a środek puszysty.

Pieczenie: w 200 stopniach piec przez godzinę.

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji