Składniki na ciasto:
Składniki na krem:
Polewa:
Wszystkie składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy aż do zagotowania. Można też zrobić polewę z rozpuszczonej tabliczki czekolady lub użyć gotowej ze sklepu.
Wykonanie
Masło i cukier wanilinowy rozpuszczamy z wodą w rondelku, dodajemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli i mieszamy do zagotowania uzyskując jednolitą masę. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
Do masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, następnie przygotowujemy ciastka. Do szprycy lub rękawa cukierniczego nakładamy masę i wyciskając formujemy ciastka o szerokości ok. 2 cm i długości 12 cm. Do szprycy lub rękawa najlepiej użyć szerszej końcówki gwiazdy – wtedy nadamy naszym eklerkom ładniejszy kształt.
Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia – eklerki mogą wtedy opaść.
Możemy zająć się przygotowaniem kremu, gdy ciasto będzie już gotowe. Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Śmietanka i serek powinny być schłodzone – prosto z lodówki. Wszystko razem miksujemy na sztywny krem.
Ostudzone eklerki rozcinany na pół i wypełniamy kremem, następnie polewamy polewą czekoladową (polewa musi być choć trochę ostudzona, ale jeszcze nie zastygnięta, nie może być gorąca!)
Smacznego!