Domowe eklerki

Kuchnia
eklerki
23.02.2022
60:00

Nie tylko na Tłusty Czwartek

Ciastka, które możemy wykonać sami w domu, a niczym nie odstają od tych, które spotykamy w cukierni. Do tego są mniej kaloryczne niż mogłoby się wydawać, bo ciasto nie zawiera cukru.

1645356948184 (002).jpg

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • Szczypta soli

Składniki na krem:

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Polewa:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru

Wszystkie składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy aż do zagotowania. Można też zrobić polewę z rozpuszczonej tabliczki czekolady lub użyć gotowej ze sklepu.

1645356738987 (002).jpg

Wykonanie

Masło i cukier wanilinowy rozpuszczamy z wodą w rondelku, dodajemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli i mieszamy do zagotowania uzyskując jednolitą masę. Następnie odstawiamy do ostudzenia.

Do masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, następnie przygotowujemy ciastka. Do szprycy lub rękawa cukierniczego nakładamy masę i wyciskając formujemy ciastka o szerokości ok. 2 cm i długości 12 cm. Do szprycy lub rękawa najlepiej użyć szerszej końcówki gwiazdy – wtedy nadamy naszym eklerkom ładniejszy kształt.

Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia – eklerki mogą wtedy opaść.

Możemy zająć się przygotowaniem kremu, gdy ciasto będzie już gotowe. Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Śmietanka i serek powinny być schłodzone – prosto z lodówki. Wszystko razem miksujemy na sztywny krem.

Ostudzone eklerki rozcinany na pół i wypełniamy kremem, następnie polewamy polewą czekoladową (polewa musi być choć trochę ostudzona, ale jeszcze nie zastygnięta, nie może być gorąca!)

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji