Deser czekoladowy

Kuchnia
deser
02.02.2022
60:00

Z kaszą jaglaną

Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Posiada mnóstwo wartości odżywczych i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Kasza ta ma dużo łatwo przyswajalnego białka, sporą zawartość witamin z grupy B: B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi. Do tego jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Warto dodać, że sprawdzi się zarówno w wytrawnych jak i słodkich daniach – stąd moja propozycja na czekoladowy deser jaglany.

1643562218854 (002).jpg

SPÓD CIASTECZKOWY:

  • 100 g czekoladowych kruchych ciastek (np. Krakuski), można też użyć np. owsianych
  • 50 g roztopionego masła

Ciasteczka kruszymy na piasek (najlepiej w malakserze – jeśli ktoś nie ma to można pokruszyć je wałkiem przez szczelny woreczek), dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jak ciasto. Ciasteczkową masą wykładamy blachę (najlepiej tortownicę 20 cm, u mnie kwadratowa 20 cm x 20 cm), wyrównujemy, dociskamy szklanką i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.

Deser możemy także zrobić w pucharkach.

MASA JAGLANA:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 250 ml śmietanki kokosowej (20-22%)
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek cukru lub innego słodzika
  • cukier wanilinowy
  • owoce do wyboru - maliny, borówki, truskawki, jeżyny, czerwona porzeczka - (jednak wg mnie najlepiej smak czekolady przełamują maliny. U mnie niestety za bardzo się rozmroziły, dlatego zblendowałam je i powstał dodatkowo mus do polania deseru)

Kaszę płuczemy pod ciepłą wodą i zostawiamy do odsączenia. Następnie gotujemy ją w osolonej szklance wody przez ok. 15 minut na wolnym ogniu (aż kasza wchłonie całą wodę). W międzyczasie zalewamy żelatynę (tylko tyle wody, żeby przykryło proszek), zostawiamy do napęcznienia na 10 minut i podgrzewany (ale nie dopuszczamy do gotowania).

Ciepłą kaszę blendujemy na gładki krem. Dodajemy jogurt, śmietankę oraz cukier i mieszamy mikserem. Na sam koniec dodajemy żelatynę oraz roztopioną na wolnym ogniu czekoladę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie delikatnie przelewamy do blachy z ciasteczkowym spodem.

Wkładamy do lodówki, jak zacznie tężec wbijamy lekko owoce i ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin do całkowitego stężenia.

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji