Czytajcie i gotujcie z pasją!

Kuchnia
Kuchnia
28.10.2021
05:10

Książki kulinarne

Na rynku książek kulinarnych co roku pojawia się kilkadziesiąt pozycji. Na które z nich zwrócić uwagę? Co jest warte polecenia?

Dzięki współpracy z Pauliną Bandurą – krakowską księgarką i dziennikarką co kilka tygodni wspólnie przygotujemy dla Was listę wybranych, smacznych i wciągających książek z kulinariami w tle. To będą zarówno kulinarne książki poradnikowe jak i również książki z historiami ludzi, którzy wytwarzają uczciwe i lokalne produkty, książki o filozofii slow food czy przyszłości jedzenia.

cookbook-gf2259e741_1920.jpg

Oto nasze pierwsze propozycje wraz z wybranymi rekomendacjami:

„Sitopia. Jak jedzenie może ocalić świat” – Carolyn Steel

Czy nasze postępowanie związane z produkcją żywności może doprowadzić naszą planetę do zguby. Czy mamy jeszcze jakieś możliwości by zahamować niszczenie naturalnego środowiska? Jak to jest z tym ograniczaniem jedzenia mięsa? Carolyn Steel – architektka, wykładowczyni, prezenterka BBC została przed kilkoma laty, dzięki książce Hungry City nazwana wizjonerką w obszarze jedzenia i rozwoju miast. Autorka przestrzega, że jeśli się nie zmienimy czeka nas zniszczenie Ziemi – „ Jedzenie, dosłownie, jest życiem. Jeśli go nie cenimy, zasługujemy na zagładę.” Jacek Tokarski – wydawca książki pisze tak o tej książce: „Szacunek do jedzenia to coś więcej niż radość z jedzenia organicznej marchewki, czy kawałka dobrego sera – to jedyna droga przeżycia. Dlaczego jedzenie może uratować świat? Bo wszyscy potrzebujemy pożywienia i od nas zależy co będziemy jeść. Gotując i jedząc wspólnie jesteśmy bliżej ludzi, bliżej istoty człowieczeństwa. Proces produkcji jedzenia ma ogromy wpływ na planetę i na nasze zdrowie, a zmieniając nasze menu, możemy uratować świat i pomóc sobie nawzajem. Industrializacja osłabiła naszą więź z naturą. Bogaci są coraz bogatsi i szczuplejsi, a biedni, nie mając czasu i pieniędzy, jedzą tanie, przetworzone jedzenie, więc biedni są coraz biedniejsi i grubsi. Carolyn Steel ostrzega, że jeśli nie powrócimy do natury i nie zmienimy stosunku do tego co i jak jemy – zniszczymy naszą planetę.

„Jedzenie może ocalić świat. Sitopia – ta książka może ocalić świat” - pisze Paulina Bandura „Jej lektura uświadamia nam, jak wielkie znaczenie ma to, co jemy oraz – gdzie to kupujemy, kto nasze pożywienie produkuje, jak przechowuje i pakuje, jak zarządza swoimi odpadami. Czy i ile jemy mięsa, czy pakujemy zakupy do foliówek, kto wyhodował marchewkę i brzoskwinie, które blendujemy na koktajl – to wszystko wpływa na losy naszej planety. Warto o tym pamiętać przy każdych zakupach”.

Czy na pewno mamy prawo rządzić niepodzielnie światem tu i teraz ? - „Historia ludzkości jest historią jedzenia, co do tego nie ma wątpliwości. Jedzenie to skomplikowany związek cielesno-duchowy, który łączy człowieka z tym co na talerzu. Czasami to fatalne zauroczenie. Rozdział po rozdziale, strona po stronie Carolyn Steel obdziera nas z szat Pana Świata, w które lubimy się stroić. Kontrolujemy i niszczymy masy jedzenia. Zamieniamy wartości na technologię, a skomplikowane połączenie duszy z ciałem nas przerasta. Według przyrodnika Edwarda O. Wilsona, którego autorka przywołuje ludzie mają „emocje na poziomie epoki kamienia łupanego, instytucje ze średniowiecza, a technikę o boskich możliwościach”. I to jest przepis na poważne kłopoty, a także na świetną książkę” - dodaje w blurbie Maja Dutkiewicz, dziennikarka kulinarna

Książkę wydało Wydawnictwo Wysoki Zamek.

„Kawa” - Božidar Jezernik

„Kawa” to książka pachnąca od pierwszej do ostatniej strony aromatyczną kawą z historią w tle. Bo historia kawy to niezwykła opowieść nie tylko o smakach ale również o wielu miejscach i ludziach. Kawa towarzyszy nam od wieków – wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez kubka dobrej, mocnej kawy. Czy wiemy od kiedy ją zaczęliśmy jako ludzkość pić, jak trafiała w różne miejsca na świecie? Ta opowieść wciąga bardzo mocno. I nie pozwala przestać czytać , tak jak nie pozwala przestać pić kawy.

Nie ma dla mnie życia bez kawy. Bez jej zapachu, koloru, rozgryzanych z rozkoszą ziarenek. To dzięki kawie nauczyłam się lubić gorzki smak, a stąd blisko było do wytrawności wina. Okazuje się, że nie tylko moje codzienne rytuały straciłyby na smaku i aromacie, gdyby nie odkryto kawy. Uboższa o doznania i przeżycia byłaby cała ludzkość! Od kiedy ktoś (podobno jakiś mnich…) napił się pierwszej filiżanki naparu z dziwnych nasion, ten napój budzi emocje, wznieca rewolucje, uwodzi, sprawia radość. Božidar Jezernik, słoweński etnolog i antropolog, pochyla się z filiżanką kawy nad losami świata. Warto przeczytać, jakie są efekty jego rozważań” – poleca Paulina Bandura

Znany wszystkim smakoszom w Polsce znany dziennikarz kulinarny tak napisał o swoich wrażeniach na temat tej książki „Powtarzalność czynności w skali makro nie sprzyja refleksji. Parzymy codziennie miliony litrów kawy, kompletnie się nie zastanawiając, komu zawdzięczamy ów genialny wynalazek spożywczy, który w sposób tak radykalny odmienił kulturę znacznej części świata. O tym właśnie w swej pasjonującej książce pisze Božidar Jezernik, dając nam najbardziej kompetentny i frapujący wykład o historii kawy, jaki zdarzyło mi się czytać. By nie przerwać lektury, zaparzyłem w jej trakcie wiele kaw: po włosku, w ekspresie ciśnieniowym, jak i arabsku, w tygielku zwanym dżezwą. Powstrzymałem się tylko od spożycia kawy rozpuszczalnej, z czego autor — jak mniemam — byłby wielce zadowolony.”

Książkę wydało Wydawnictwo

„Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku” - Andreas Viestad

Lato i wakacje są jest już tylko wspomnieniem. Wielu z nas wróciło z Włoch – jako Polacy bardzo lubimy tam podróżować. Kochamy również włoską kuchnię – od lat niezmiennie. Próbujemy jej tutaj i tam na miejscu, ale czy wiemy o niej wszystko? Ta książka to opowieść o produktach jakże ważnych nie tylko z punktu widzenia każdego Włocha. Warto zagłębić się w te smaczne opowieści. Może ta wiedza pomoże nam np. bardziej zwracać uwagę na to co lokalne i naturalne.

„Dla Włocha makaron jest potwierdzeniem, że wszystko jest w porządku i że jest Włochem. W jakim innym kraju tak prężnie działa instytucja, która broni włoskości potraw? Accademia Italiana della Cucina dba o autentyczność włoskiej kuchni i wskazuje palcem tych, którzy od tradycji próbują odejść. Autor, norweski dziennikarz, też jest fanem autentycznej kuchni włoskiej, a jego ulubiona potrawa to carbonara serwowana w rzymskiej restauracji La Carbonara. Siada przy stole, zamawia swój ulubiony makaron i opowiada historię świata z perspektywy talerza. Losy ludzkości dzieli na obszary związane ze składnikami potraw: chleb, antipasto, oliwa, sól, makaron, pieprz, wino, mięso, ogień, cytryna. Ta ostatnia podobno doprowadziła do rozkwitu mafii sycylijskiej, pszenica – spowodowała powstanie i upadek Cesarstwa Rzymskiego, przeciwko makaronowi występowali futuryści. I tylko wino potraktowane tu zostało nieco po macoszemu, dlatego może autor polskiego wina by się napił? Zapraszamy!” – pisze Paulina Bandura

Nigella Lawson – pierwsza dama kulinariów brytyjskich napisała - „Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze – nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące.”

Do dzieła – makaron i butelka włoskiego, czerwonego wina a jesienne i ciemne popołudnie stanie się bardzo słoneczne.

Książkę wydało Wydawnictwo Znak Koncept 2021

Następne polecenia książkowe już przed Świętami – to będą nasze pomysły na prezenty gwiazdkowe.

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji