Czekoladowe ciasto z cukinii

Kuchnia
brownie
22.07.2021
90:00

A'la brownie

Jeśli szukacie alternatywy dla brownie, to niewykluczone, że właśnie ją znaleźliście.

ciasto3_cukinia.jpg

Składniki:

  • 350 g cukinii, startej na tarce o małych oczkach
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • skórka starta z 2 pomarańczy (lub kilka kropli olejku pomarańczowego). Jeśli wolicie cytrynę, to skórka z cytryny też się nadaje

Foremka podłużna lub okrągła babkowa, obie sprawdzą się w tym przepisie. Niezależnie od tego, jaki kształt wybierzecie, warto ją wcześniej odpowiednio przygotować. Ja formę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Nie chcę, aby ciasto się nie przyklejało do ścianek.

Przygotowanie

Zaczynamy od tego, by w misce przygotować: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Cukinię ścieramy na małych oczkach.

Jajka ubijamy z cukrem.

Startą cukinie należy wymieszać z produktami sypkimi oraz olejem. Na końcu dodajemy ubite jaja. Łączymy wszystko razem, dokładnie ale i delikatnie mieszając. Warto też pamiętać o tym, że zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto opadnie.

Ciasto_cukinia.jpg

Ciasto przekładamy do formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60 minut., do tzw.. do suchego patyczka.

Następnie należy wyjąć z formy i zostawić do wystudzenia na kratce.

Ciasto proponuję polać polewą (przepisy niżej) i schłodzić, aż polewa zgęstnieje.

Polewa z czekolady:

  • 70 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 50 ml śmietanki 30 lub 36 %

Śmietankę umieścić w garnuszku, zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać czekoladę i wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawić do wystudzenia.

ciasto1_cukinia.jpg

Polewa czekoladowa z kakao:

Na 100 g masła przypada 80–100 g cukru (w zależności jak słodką chcesz mieć polewę). Masło podgrzewasz z cukrem, następnie dodajesz 3 łyżki mleka, mieszasz. Ściągasz garnek z ognia, dodajesz 3–4 łyżek kakao (w zależności, jak gęstą chcesz mieć polewę). Mieszasz i gotowe!

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji