Składniki:
Foremka podłużna lub okrągła babkowa, obie sprawdzą się w tym przepisie. Niezależnie od tego, jaki kształt wybierzecie, warto ją wcześniej odpowiednio przygotować. Ja formę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Nie chcę, aby ciasto się nie przyklejało do ścianek.
Przygotowanie
Zaczynamy od tego, by w misce przygotować: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Cukinię ścieramy na małych oczkach.
Jajka ubijamy z cukrem.
Startą cukinie należy wymieszać z produktami sypkimi oraz olejem. Na końcu dodajemy ubite jaja. Łączymy wszystko razem, dokładnie ale i delikatnie mieszając. Warto też pamiętać o tym, że zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto opadnie.
Ciasto przekładamy do formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60 minut., do tzw.. do suchego patyczka.
Następnie należy wyjąć z formy i zostawić do wystudzenia na kratce.
Ciasto proponuję polać polewą (przepisy niżej) i schłodzić, aż polewa zgęstnieje.
Polewa z czekolady:
Śmietankę umieścić w garnuszku, zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać czekoladę i wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawić do wystudzenia.
Polewa czekoladowa z kakao:
Na 100 g masła przypada 80–100 g cukru (w zależności jak słodką chcesz mieć polewę). Masło podgrzewasz z cukrem, następnie dodajesz 3 łyżki mleka, mieszasz. Ściągasz garnek z ognia, dodajesz 3–4 łyżek kakao (w zależności, jak gęstą chcesz mieć polewę). Mieszasz i gotowe!
Smacznego!