CZEBUREKI (ЧЕБУРЕКИ)

Kuchnia
kuchnia
11.03.2022
02:00

Z farszem mięsnym

Pierogi ruskie czy ukraińskie? Oto jest pytanie. Zacznę od tego, że dziś nie ma bliższych nam sąsiadów niż Ukraińcy. Sercem witamy ich w Polsce, pomagamy jak tylko możemy w tej strasznej, wojennej sytuacji, w której się znaleźli. Zapał społeczeństwa wynikający z chęci niesienia pomocy widoczny jest wszędzie, także jeśli chodzi o sprawy kulinarne. Czy można wojować przysłowiową łyżką czy widelcem?

Otóż można. Polskę obiegła w tym tygodniu informacja, że restauracje na Podhalu, jak jeden mąż postanowiły wykreślić z menu pierogi ruskie, zamiast nich w kartach pojawiły się pierogi ukraińskie. Tym gestem restauratorzy postanowili zaznaczyć swój sprzeciw wobec wojennych działań Rosji. To oczywiście tylko gest, wyraz solidarności, chociaż jak sami restauratorzy przyznają pierogi ruskie to typowo polski wynalazek a swoją nazwę zawdzięczają województwu ruskiemu. Powstało ono na mocy przywileju króla Władysława II Jagiełły, było częścią prowincji małopolskiej i istniało w latach 1434-1772.

Przejdźmy teraz do kuchni. Klasycznymi pierogami ukraińskimi są pielmieni z farszem mięsnym, znane oczywiście w Polsce. Znane są też czebureki. To pierogi też z nadzieniem mięsnym, ale smażone w głębokim tłuszczu. Ich korzenie sięgają kuchni tatarskiej, znane są na Krymie. To znany ukraiński przysmak.

Na pielmieni czy czebureki warto wybrać się do jednej z wielu ukraińskich restauracji czy barów, których w naszym kraju nie brakuje. Można też zrobić je samemu. Czy będą tak smakować jak te sporządzone przez rodowitych Ukraińców? Proszę spróbować. Jak mówi przysłowie – "Ćwiczenie czyni mistrza"

Dziś przepis na CZEBUREKI (ЧЕБУРЕКИ)

Składniki do zrobienia ciasta:

  • 600 g mąki (ok 3 szklanki mąki)
  • szklanka gorącej wody
  • 1 żółtko
  • sól

Do zrobienia farszu mięsnego

  • 500 - 600 g mięsa mielonego – wołowina i / lub baranina (tłuste)
  • 2 małe cebule
  • pęczek natki pietruszki (opcjonalnie)
  • zimna woda
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Ciasto: do mąki wlewamy wodę, wbijamy żółtko, dodajemy pół łyżeczki soli i wszystko razem zagniatamy; zostawiamy pod przykryciem, żeby ciasto nie zaschło (ciasto powinno być miękkie – jeśli będzie zbyt ścisłe dodajemy trochę więcej wody)
  • Farsz: mielimy mięso w maszynce (sitko z grubymi oczkami ) i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy stopniowo wody, solimy i pieprzymy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki (opcjonalnie) – farsz będzie mieć luźną konsystencję
  • Robimy z ciasta wałek i dzielimy go na małe części
  • Każdą z tych części rozwałkowujemy na mały placuszek i na jednej połowie kładziemy łyżkę farszu zostawiając wolny brzeg; składamy na pół i sklejamy jak na pierogi; ważne żeby nie dać za dużo farszu - pieróg powinien być stosunkowo płaski)
  • Na głębszej patelni rozgrzewamy olej (do ok. 2 cm wysokości) i smażymy pierogi pod przykryciem najpierw z jednej a potem z drugiej strony- aż do zrumienienia
  • Wyjmujemy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju
  • Podajemy ciepłe i zjadamy ze smakiem

DZIŚ WSZYSCY JESTEŚMY Z UKRAINĄ !

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji