Czas na pomarańczowe

Kuchnia
Kuchnia
21.10.2021
02:02

Krem z dyni lub dyniowe latte

Złota polska jesień za oknem, a na naszym targu pomarańczowo – bardzo pomarańczowo. Może nie tylko, ale trzeba powiedzieć po prostu bardzo dyniowo. Na wielu stoiskach przyglądają nam się całe zastępy rożnych dyni - okrągłych, podłużnych, karbowanych, wielkich, małych, jadalnych i ozdobnych.

4 capocha.jpg

7 ozdobne .jpg

To warzywo, które występuje w bardzo wielu rodzajach od tej bardzo popularnej i znanej jak hokkaido, przez piżmową, makaronową muskatową aż do wielu mniej znanych odmian typu kabocha czy winter luxury.

W artykule mam dla was „ściągawkę z tablicy” ze stoiska dyniowego od naszej znajomej rolniczki Darii Latały – co możecie zrobić z poszczególnych rodzajów dyni.

Sciagawka o której mowa w tekscie.jpg

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia to cudowne warzywo. Ma mnóstwo cennych składników dla naszego organizmu, posiada bardzo dobre właściwości odżywcze, wiele witamin i minerałów. Cecha wyróżniającą spośród innych warzyw jest fakt, że nie traci swoich właściwości po obróbce cieplnej, czyli np. po gotowaniu czy pieczeniu.

2 pizmowa.jpg

Właściwości zdrowotne dyni:

  • działanie przeciwzapalne i ochrona przeciw nowotworom dzięki zawartej w miąższu witaminie A (b-karotenowi)
  • jest niskoskaloryczna i zalecana przy dietach odchudzających (100 g dyni to tylko 26 kcal)
  • wpływa dobrze na wzrok (dzięki witaminie A) i na skórę (dzięki witaminie C, E)

Jesień to już często chłodne dni, więc dziś dwa bardzo rozgrzewające i proste przepisy z dynią w roli głównej.

Krem z dyni z krewetkami

Składniki:

  • dynia hokkaido lub piżmowa (ok. 500 g po obraniu)
  • warzywa: cebula, marchewka, pietruszka
  • 1 pomarańcza
  • przyprawy – tymianek, sól, biały pieprz
  • pół szklanki białego wina
  • kilka krewetek – najlepiej już gotowych oczyszczonych (mogą być mrożone, które trzeba rozmrozić i osuszyć przed użyciem
  • Ok 1,5 litra wody

Przygotowanie:

  • Obieramy warzywa do podstawy zupy: dynia, marchewka, pietruszka, cebula,
  • Kroimy w kostkę wszystkie warzywa
  • Przesmażamy w garnku po kolei cebulę, potem marchewkę, pietruszkę i dynię
  • Dodajemy tymianek
  • Dolewamy białe wino i odparowujemy
  • Przekrawamy pomarańczę na pół i wyciskamy sok (uwaga na pestki)
  • Zalewamy wodą, wlewamy sok z pomarańczy, solimy i gotujemy wywar - ok. 45 minut (do miękkości warzyw)
  • Wszystko blendujemy i przecieramy przez sito,
  • Dodajemy odrobinę białego pieprzu do smaku
  • Krewetki przesmażamy krótko na patelni na maśle
  • Do zupy wkładamy przesmażone krewetki
  • Podajemy zupę gorącą
Dyniowe latte.png

Pumpkin spice cafe, czyli dyniowa latte

Aromatyczna, mleczna i bardzo rozgrzewająca kawa (przepis dla 2 osób)

Składniki

  • ok. 125 ml (pół szklanki) mocnej kawy – np. świeżo zaparzone espresso lub french press
  • ok. 300 ml mleka (może być krowie lub mleko roślinne - super są wersje dla baristów)
  • 3-4 łyżki musu dyniowego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (najlepiej delikatnego np. wielokwiat lub lipa)
  • mieszanka przypraw w „stylu piernikowym” (1/2 łyżeczki cynamonu, i po ¼ łyżyczce gałki muszkatołowej, imbiru oraz 2 rozgniecione goździki, kilka ziarenek z laski waniliowej – jeśli mamy pod ręką)

Przygotowanie

  • Mus dyniowy: kawałki dyni posmarowane lekko olejem pieczemy w piekarniku ok. 40 minut do pełnej miękkości, studzimy i blendujemy na gładko
  • Mus dyniowy mieszamy z syropem klonowym lub miodem i dodajemy mieszankę przypraw
  • Mieszamy mus z mlekiem i podgrzewamy, blendujemy i cedzimy przez sitko, trochę spieniamy blenderem lub „maszynką do spieniania”
  • Tak przygotowany mus z mlekiem wlewamy do wysokich szklanek z uszkiem
  • Powoli cienkim strumieniem wlewamy świeżo zaparzoną, mocną kawę
  • Możemy dodać na wierzch bitą śmietanę

Prawdziwa jesienna bomba!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji