Składniki tym razem odmierzamy na szklanki (pojemność nie mniej niż 250 ml), ale może być i większa.
Składniki:
Przygotowanie
Do wysokiego naczynia przełożyć pomidory z puszki, dodać pokrojonego banana, olej i cukier. Następnie całość zmiksować na puszystą masę. W oddzielnej misce mieszamy suche składniki, czyli przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i proszek do pieczenia, cynamon, sól, imbir. Następnie do suchych składników dodajemy mokre, czyli zmiksowaną miksturę i wszystko razem mieszamy do uzyskania gładniej masy.
Tak przygotowane ciasto umieszczamy w tzw. keksówce, wcześniej posmarowanej masłem i wysypaną bułka tartą, żeby ciasto nam się nie przykleiło. Dzięki temu po upieczeniu będzie można łatwo je wyjąć.
Pieczemy w 180 stopniach góra dół 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw w nim ciasto na 15 minut niech sobie dojdzie.
LUKIER:
Do koloru dodaje szczyptę kurkumy lub olejek smakowy kilka max 5 kropli. (śmietankowy, waniliowy)
Wszystko razem ucieramy na gładką masę. Po ostudzeniu ciasto polewamy lukrem i gotowe. Ciasto jest pyszne mięciutkie i wilgotne.
Smacznego!