Ciasto pomidorowe

Kuchnia
pomidory
25.08.2021
61:40

Z lukrową polewą

Skoro w cieście mogą być buraki, cukinia to dlaczego nie pomidory? Sami sprawdźcie.

Pomidory_golowne.jpg

Składniki tym razem odmierzamy na szklanki (pojemność nie mniej niż 250 ml), ale może być i większa.

Składniki:

  • Jedna szklanka pomidorów krojonych z puszki
  • Jeden banan
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • Jedna łyżeczka sody
  • Jedna łyżeczka proszku do pieczenia
  • Jedna łyżeczka cynamonu
  • Jedna łyżeczka imbiru (może być suszony lub świeżo starty)
  • Szczypta soli

Pomidory_1.jpg

Przygotowanie

Do wysokiego naczynia przełożyć pomidory z puszki, dodać pokrojonego banana, olej i cukier. Następnie całość zmiksować na puszystą masę. W oddzielnej misce mieszamy suche składniki, czyli przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i proszek do pieczenia, cynamon, sól, imbir. Następnie do suchych składników dodajemy mokre, czyli zmiksowaną miksturę i wszystko razem mieszamy do uzyskania gładniej masy.

Tak przygotowane ciasto umieszczamy w tzw. keksówce, wcześniej posmarowanej masłem i wysypaną bułka tartą, żeby ciasto nam się nie przykleiło. Dzięki temu po upieczeniu będzie można łatwo je wyjąć.

Pieczemy w 180 stopniach góra dół 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw w nim ciasto na 15 minut niech sobie dojdzie.

Pomidory_2.jpg

Pomidory_3.jpg

LUKIER:

  • 10 łyżek cukru pudru (120g)
  • 3 łyżki soku z cytryny

Do koloru dodaje szczyptę kurkumy lub olejek smakowy kilka max 5 kropli. (śmietankowy, waniliowy)

Wszystko razem ucieramy na gładką masę. Po ostudzeniu ciasto polewamy lukrem i gotowe. Ciasto jest pyszne mięciutkie i wilgotne.

Pomidory_4.jpg

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji