Składniki:
Przepis:
Puree z dyni możemy przygotować dużo wcześniej – można przechowywać je w lodówce. Ja piekłam dynie dzień wcześniej w 180 stopniach pokrojoną na mniejsze kawałki ok 50 min. Po wystudzeniu zblendowałam na gładką masę.
Masło musi być zupełnie miękkie, żeby dało się je dobrze zmiksować. Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Masa wygląda jak by się zważyła, nie trzeba się tym przejmować, konsystencja wyrówna się po dodaniu suchych składników.
Na koniec dodajemy puree z dyni i miksujemy.
Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy do mokrych. Miksujemy tylko do połączenia.
Gotową masę przekładamy na blaszkę lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub obsypaną bułka tartą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około godzinę.
Upieczone ciasto pachnie świętami, więc dla uzupełnienia klimatu posypujemy cukrem pudrem imitującym śnieg. Można też przekroić je wzdłuż i nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem.
SMACZNEGO!