Ciasto dyniowe

Kuchnia
ciasto z dyni
02.11.2021
66:40

Smak jesieni

Sezon na dynie trwa. To doskonały czas na wypieki z dodatkiem dyni.

248420953_391788565825207_5498408768065358384_n.jpg

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka puree z dyni (ok. 200 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

247404758_385583773314612_5284273346735323681_n.jpg

Przepis:

Puree z dyni możemy przygotować dużo wcześniej – można przechowywać je w lodówce. Ja piekłam dynie dzień wcześniej w 180 stopniach pokrojoną na mniejsze kawałki ok 50 min. Po wystudzeniu zblendowałam na gładką masę.

247456685_409359863981475_6588230949274721954_n.jpg

Masło musi być zupełnie miękkie, żeby dało się je dobrze zmiksować. Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Masa wygląda jak by się zważyła, nie trzeba się tym przejmować, konsystencja wyrówna się po dodaniu suchych składników.

Na koniec dodajemy puree z dyni i miksujemy.

Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy do mokrych. Miksujemy tylko do połączenia.

Gotową masę przekładamy na blaszkę lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub obsypaną bułka tartą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około godzinę.

Upieczone ciasto pachnie świętami, więc dla uzupełnienia klimatu posypujemy cukrem pudrem imitującym śnieg. Można też przekroić je wzdłuż i nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem.

247364353_245250980993328_6172960458195095132_n.jpg

SMACZNEGO!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji