Ciasteczka proteinowo – owsiane

Kuchnia
ciasteczka owsiane
26.01.2022
30:00

Bogate w wartości odżywcze

Chciałabym Wam przedstawić przepis na ciasteczka owsiane z dodatkiem odżywki białkowej. Jeśli ktoś nie posiada takiej w domu można śmiało zastąpić ją kakao - ciasteczka będą ciemniejsze, ale równie pyszne i zdrowe.

1643013646923 (002) (002).jpg

Przepis jest szybki (z przygotowaniem i upieczeniem zajmuje maksymalnie 30 minut) i potrzeba do niego zaledwie kilku składników, które często mamy pod ręką w domu. Zachęcam do spróbowania, bo są naprawdę pyszne, a co najważniejsze bogate w wartości odżywcze!

1643013673694 (002) (002).jpg

Składniki:

  • 2 banany (najlepiej mocno dojrzałe)
  • 2 łyżki wody
  • 2 miarki odżywki białkowej (u mnie miarka 30 g, dodałam o smaku czekoladowym) lub 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • bakalie wg uznania (pokrojone w kostkę suszone morele, żurawina, rodzynki, wiórka kokosowe itp.)
  • 1 łyżeczka miodu
1643013580547 (002).jpg

Banany z wodą rozdrabniamy w misce widelcem (można użyć blendera, ale widelec powinien wystarczyć). Dodajemy resztę składników i mieszamy wszystko na jednolitą masę. Z wyrobionej masy formujemy okrągłe ciasteczka grubości ok 1 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Może Wam się wydawać, że ciastka się rozwalają, że powinny być bardziej zbite, ale nie - bardziej zlepią się dopiero podczas pieczenia. Blachę wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji