Składniki
Przygotowanie cista jest banalne. Miękkie masło (w temperaturze pokojowej), jajko, mąkę, cukier, wanilie wkładamy do jednej miski (miksera lub wyrabiamy ręcznie).
Uformowane i wyrobione ciasto (około 5 minut mikserem) dzielimy na 2, 3 części i zawijamy w folie spożywczą. Schładzamy w lodówce 40 min. Jeśli chcemy je szybko wykonać to możemy włożyć do zamrażarki.
Ja często takie ciasto robię wcześniej zamrażam godzinę przed planowanym pieczeniem wykładam z zamrażarki.
W kruchym cieście najważniejsza jest temperatura – ciasto nie może być zbyt ciepłe w momencie rozwałkowywania (bo będzie się kleić, nie będzie można odbić stempli), musi mieć formę dopiero wyrabianej plasteliny.
W Waszych rękach powinno się ogrzewać i jeszcze takie twarde można rozwałkowywać.
Rada pod kątem stempli
Czym twardsze ciasto tym lepsze wzory ze stempli wychodzą. Rozwałkowujecie na około 5mm. Wycięte wzory przekładamy na blaszkę nożem w mące (szerokim) lub tak jak w moim przypadku szpachelką- jest idealna- spróbujcie- taka zakupione w sklepach budowlanych najlepsza!
Pieczecie w 180 stopniach (góra, dół) 8-9 minut- do ich zarumienienia się.
Zdradziłam Wam kilka moich sekretów na idealne ciasteczka maślane – zachęcam Was do spróbowania i służę pomocą, gdyby coś sprawiało Wam trudność!