Ciasteczka maślane

Kuchnia
ciasteczka
22.12.2021
120:00

Inspiracja z Moje Wypieki

Jak w każdym przepisie składniki odpowiadają za jego nietypowy smak. Dobre masło, wanilia z laski (nie cukier waniliowy) powoduje ich wyjątkowość i domowy smak sprzed lat. Zachęcam Was, żeby zrobić je właśnie z najlepszych składników.

ciastka wypieczone (002).jpg

Składniki

  • 250 gram mąki typu 450-550
  • 115 gram cukru pudru (nie zamieniajcie go na drobny- dzięki niemu ciasteczka są aksamitne i nie ma wyczuwalnego cukru w strukturze)
  • 125 gram masła
  • 1 jajko (średnie typ M)
  • Laska wanilii, pasta waniliowa

Przygotowanie cista jest banalne. Miękkie masło (w temperaturze pokojowej), jajko, mąkę, cukier, wanilie wkładamy do jednej miski (miksera lub wyrabiamy ręcznie).

Uformowane i wyrobione ciasto (około 5 minut mikserem) dzielimy na 2, 3 części i zawijamy w folie spożywczą. Schładzamy w lodówce 40 min. Jeśli chcemy je szybko wykonać to możemy włożyć do zamrażarki.

Ja często takie ciasto robię wcześniej zamrażam godzinę przed planowanym pieczeniem wykładam z zamrażarki.

W kruchym cieście najważniejsza jest temperatura – ciasto nie może być zbyt ciepłe w momencie rozwałkowywania (bo będzie się kleić, nie będzie można odbić stempli), musi mieć formę dopiero wyrabianej plasteliny.

W Waszych rękach powinno się ogrzewać i jeszcze takie twarde można rozwałkowywać.

Rada pod kątem stempli

ciastka maślane.jpg

Czym twardsze ciasto tym lepsze wzory ze stempli wychodzą. Rozwałkowujecie na około 5mm. Wycięte wzory przekładamy na blaszkę nożem w mące (szerokim) lub tak jak w moim przypadku szpachelką- jest idealna- spróbujcie- taka zakupione w sklepach budowlanych najlepsza!

Pieczecie w 180 stopniach (góra, dół) 8-9 minut- do ich zarumienienia się.

Zdradziłam Wam kilka moich sekretów na idealne ciasteczka maślane – zachęcam Was do spróbowania i służę pomocą, gdyby coś sprawiało Wam trudność!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji