Chlebek bananowy

Kuchnia
przepis
28.04.2021
75:00

Idealny z domową konfiturą

Aby zrobić ciasto bananowe nie potrzebujesz nawet miksera, banany możesz rozdrobnić blenderem lub widelcem. Jako forma idealnie sprawdzi się keksówka, ale jeśli masz inna formę małych rozmiarów to możesz wykorzystać.

C1.jpg

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 820 g ciasta - średnia keksówka
Kaloryczność kcal: 260 w 100 g ciasta

Składniki:

  • 3 duże banany - 1,5 szklanki pulpy (rozgnieciony banan) - 350 g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej - 240 g
  • 1/3 kostki masła - około 70 g
  • 0,5 szklanki cukru - około 130 g
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Potrzebna będzie także odrobina tłuszczu i bułka tarta do obsypania od środka foremki przed wyłożeniem do niej ciasta. Jeśli masz ochotę udekorować ciasto bananem, to potrzebujesz dodatkowo jednego średniej wielkości banana.

Potrzebny sprzęt

  • Szklanka o pojemności 250 ml.
  • Forma do pieczenia: keksówka 9/25 cm lub inne małe naczynie
  • Piekarnik zcopcją pieczenia góra/dół

Przygotowanie ciasta na chlebek bananowy

  • Aby upiec perfekcyjny chlebek bananowy bardzo ważne jest to, by użyć odpowiednią ilość rozgniecionych bananów. Potrzebujesz zatem trzy duże, bardzo dojrzałe banany. Ponieważ wielkość i grubość bananów mogą być różne, to dla ułatwienia możesz przełożyć ugniecione widelcem banany do szklanki o pojemności 250 ml. Powinno Ci wyjść około 1,5 szklanki rozgniecionych bananów. Jeśli masz wagę, to będzie to 350 gramów pulpy bananowej.
  • Masło roztop w mikrofalówce lub garnuszku i dodaj do miski z rozgniecionymi bananami. Potrzebujesz około 1/3 kostki masła (masło o wadze 200 gramów). Ja odmierzam zawsze 70 g masła. Roztopione masło dodaję lekko ciepłe.
  • Do osobnej miseczki dodaj mniej więcej połowę szklanki drobnego cukru, czyli ok. 130 g. Użycie miksera nie jest konieczne, jednak, jeśli możesz i masz ochotę, to polecam zmiksować jajko z cukrem, by powstała puszysta, jasna piana. Ciasto wyrasta wówczas jeszcze wyższe.
  • Mieszankę jajka z cukrem dodaj do bananów z masłem i wymieszaj.
  • Mąkę przesiej do osobnej miski razem ze szczyptą soli i łyżeczką sody oczyszczonej. Zamieszaj suche składniki i dodaj do składników mokrych.
  • Przy pomocy łyżki lub szpatułki wymieszaj ciasto.
  • Ciasto przełóż do formy delikatnie wysmarowanej od środka np. resztkami masła i obsypanej odrobiną bułki tartej.
  • Jeśli został Ci jeszcze jakiś banan, to możesz przekroić go wzdłuż i ułożyć na cieście będzie to ładnie wyglądało po upieczeniu.

Pieczenie

  • Formę z ciastem umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • Ustaw opcję pieczenia góra/dół.
  • Ciasto piecz 55-60 minut.
  • Po około 50 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że chlebek bananowy jest już upieczony.

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam pozostawić ciasto w piekarniku po upieczeniu, żeby doszło do siebie i odpoczęło. Po 15 minutach odpoczynku wyjmij ciasto z pieca.

178803565_507754066930173_2799671315460906843_n.jpg

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji