Przy tym jest zdrowy, pyszny i lekkostrawny. Taki właśnie jest chleb z kaszy gryczanej. Jedyne, czego potrzeba, to kasza (koniecznie niepalona), woda, sól i ziarna np. słonecznika, siemię lniane, chia. Dodatkowym, niezwykle ważnym składnikiem jest cierpliwość. Nie jest to chleb, który przygotuje się wieczorem i upiecze rano. Na ten wypiek trzeba poczekać dwa dni. Ale zapewniam Was, że warto. Pomimo długiego czasu oczekiwania przygotowanie jest niezwykle proste.
2 i pół szklanki kaszy dokładnie wypłukać i zalać 3 szklankami wody. Odstawić na 48 godzin, od czasu do czasu mieszając.
Następnie odlać trochę wody i zblendować kaszę na gładką masę. Dodać 2 łyżeczki soli i szklankę mieszanki dowolnych ziaren. Przelać do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej płatkami owsianymi i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec przez 1,5 godziny w temperaturze 200oC.
Smacznego!