Chleb z kaszy gryczanej

Kuchnia
31.05.2020
90:00

Chleb bez drożdży i zakwasu? Tak, to możliwe!

Przy tym jest zdrowy, pyszny i lekkostrawny. Taki właśnie jest chleb z kaszy gryczanej. Jedyne, czego potrzeba, to kasza (koniecznie niepalona), woda, sól i ziarna np. słonecznika, siemię lniane, chia. Dodatkowym, niezwykle ważnym składnikiem jest cierpliwość. Nie jest to chleb, który przygotuje się wieczorem i upiecze rano. Na ten wypiek trzeba poczekać dwa dni. Ale zapewniam Was, że warto. Pomimo długiego czasu oczekiwania przygotowanie jest niezwykle proste.

chleb_z_kaszy_3.original.jpg

Składniki:

  • 2,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 szklanki wody
  • Szklanka dowolnych ziaren (słonecznik, siemię lniane, chia itp.)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • garść płatków owsianych górskich

Przygotowanie:

2 i pół szklanki kaszy dokładnie wypłukać i zalać 3 szklankami wody. Odstawić na 48 godzin, od czasu do czasu mieszając.

Następnie odlać trochę wody i zblendować kaszę na gładką masę. Dodać 2 łyżeczki soli i szklankę mieszanki dowolnych ziaren. Przelać do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej płatkami owsianymi i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec przez 1,5 godziny w temperaturze 200oC.

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji