Praktycznie każda kuchnia może się poszczycić swoją narodową wersją pierogów, czyli potrawy zrobionej z mąki z nadzieniem. Nie jest i inaczej w przypadku Gruzji. Ta narodowa i znana na całym świecie potrawa to CHINKALI (gruz. ხინკალი / khinkali, czyt. chinkali) – pierogi w kształcie sakiewek. Te najbardziej znane nadziewane są farszem mięsnym.
Są rozpowszechnione w całej Gruzji, ale to regiony górzyste Tuszetia, Chewsuretia, Pszawi, Mtiuletia, Chewi (Tusheti, Khevsureti, Pshavi, Mtiuleti, Khevi) najbardziej słyną z tych pierogowych przysmaków.
Tajemnicą smaku chinkali jest przede wszystkim ich wnętrze, a właściwie to co powstaje przy gotowaniu, czyli rosół. Po nadgryzieniu ugotowanego chinkali najpierw wydobywa się z niego aromatyczny, pachnący kolendrą rosół, a potem dopiero farsz. Takie dwa dania w jednym – zupa i główne. Na dodatek chinkali należy jeść rękami więc mamy doznania nie tylko smakowe.
Chinkali jemy rękami bez sztućców
Łapiemy za ogonek od góry i nadgryzamy brzeg sakiewki. Trzeba uważać „żeby nam nie uciekł rosół” bo jak wspominaliśmy to samo dobro. Wypijamy rosół i zjadamy farsz. Tych końcówek nie zjadamy, bo zazwyczaj są zbyt twarde. I nie ma w nich farszu, który stanowi o smaku całej potrawy.
Przepis na chinkali z mięsem
Przepis jest oryginalny i mamy go dzięki pomocy Davida Pakhuridze – naszego gruzińskiego przewodnika, winiarzowi i znawcy gruzińskich kulinariów.
Autorki tego domowego przepisu to: Tsitsia Lazashvili, teściowa Davida i Natia Matcharashvili – żona winiarza Shoty z Lagazi Wine Cellar, u której byliśmy na warsztatach kulinarnych i robiliśmy chinkali.
Składniki
Farsz
Ciasto na chinkali
Przygotowanie
Ciasto jest robione przez Tsitsia Lazashvili teściową Davida i Natia Matcharashvili w identyczny sposób. Różnią się w doprawianiu mięsa:
Życzę miłego lepienia chinkali!
🇬🇪 Do Gruzji podróżowałem we wrześniu 2021 z grupą dziennikarsko-blogerską w ramach projektu „#GruzjaNaturalnie” na zaproszenie Georgian National Tourism Administration – Gruzińskiej Narodowej Agencji Turystyki.