Składniki na cisto:
Sposób wykonania:
W naczyniu robimy mieszankę z drożdży, ciepłego mleka , łyżki cukru i łyżki mąki wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na 20 min, aby rozczyn się obudził i drożdże zaczęły pracować.
W miseczce ubijamy dwa jajka z cukrem na puszystą masę, do tego dolewamy rozpuszczone masło lub margarynę do pieczenia i dodajemy wyrośnięty obudzony rozczyn z drożdży.
Wszystkie mokre składniki łączymy z mąką i wyrabiamy w robocie kuchennym lub ręcznie. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinkę. Gdyby było za mokre i zbyt miękkie dodajemy troszkę mąki.
Teraz czas na masę serową:
Ser z jajkiem i cukrem ucieramy blenderem na gładką masę można to zrobić również widelcem.
Gdy ciasto już urośnie wałkujemy na średniej grubości prostokąt i wykładamy na niego masę serową równomiernie po całości ja podzieliłam na dwie nierówne części ciasto bo zrobiłam też z konfiturą ze śliwek.
Po ułożeniu na blasze smaruje roztrzepanym jajkiem i do pieca temperatura 180 stopni na 25 min.
Jeśli ktoś nie lubi sera to zamienia składniki na dżem, nutellę, cynamon lub mak z puszki co kto lubi.
Bułeczki smakują wybornie.
Wytrawny smak:
Można zamiast cukru do ciasta dodać poł łyżeczki soli i mamy bazę na coś wytrawnego a farsz wedle wyobraźni i smaku może być masa szpinakowa, mięso, kapusta albo pesto.