Bułeczki drożdżowe

Kuchnia
bułeczki drożdżowe
13.01.2022
66:40

Z serem i powidłami

Bułeczki drożdżowe z serem i powidłami idealnie smakują z kawą lub herbatą. Mogą być na słodko, ale jeśli jesteście zwolennikami dań wytrawnych, to poniżej także znajdziecie podpowiedź.

buleczki3_AB.jpg

Składniki na cisto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml. Ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 40 g świeżych lub opakowanie suchych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 60 g masła lub tłuszczu do pieczenia
  • Nadzienie serowe:
  • 500 g sera białego półtłustego
  • 1 jako
  • 4 łyżki cukru
  • Do smaku można dodać opakowanie cukru waniliowego

buleczni_AB.jpg

Sposób wykonania:

W naczyniu robimy mieszankę z drożdży, ciepłego mleka , łyżki cukru i łyżki mąki wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na 20 min, aby rozczyn się obudził i drożdże zaczęły pracować.

W miseczce ubijamy dwa jajka z cukrem na puszystą masę, do tego dolewamy rozpuszczone masło lub margarynę do pieczenia i dodajemy wyrośnięty obudzony rozczyn z drożdży.

Wszystkie mokre składniki łączymy z mąką i wyrabiamy w robocie kuchennym lub ręcznie. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinkę. Gdyby było za mokre i zbyt miękkie dodajemy troszkę mąki.

Teraz czas na masę serową:

Ser z jajkiem i cukrem ucieramy blenderem na gładką masę można to zrobić również widelcem.

Gdy ciasto już urośnie wałkujemy na średniej grubości prostokąt i wykładamy na niego masę serową równomiernie po całości ja podzieliłam na dwie nierówne części ciasto bo zrobiłam też z konfiturą ze śliwek.

Po ułożeniu na blasze smaruje roztrzepanym jajkiem i do pieca temperatura 180 stopni na 25 min.

Jeśli ktoś nie lubi sera to zamienia składniki na dżem, nutellę, cynamon lub mak z puszki co kto lubi.

Bułeczki smakują wybornie.

Wytrawny smak:

Można zamiast cukru do ciasta dodać poł łyżeczki soli i mamy bazę na coś wytrawnego a farsz wedle wyobraźni i smaku może być masa szpinakowa, mięso, kapusta albo pesto.

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji