Brokuł z krewetkami

Kuchnia
brokuły
13.07.2021
20:00

W sosie majonezowo-koperkowym

Sałatka dla każdego kto nie lubi brokułów. Dzięki niej te „małe drzewka” można pokochać!

Salatka.jpg

Do sałatki będziemy potrzebowali:

  • duży brokuł,
  • duży jogurt (najlepiej gęsty),
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • około 200 g krewetek (według uznania można więcej, choć najlepsze proporcje to 2:1 brokuł do krewetek)
  • 3 łyżki majonezu,
  • Koperek (najlepiej świeży),
  • sól, pieprz, masło do smażenia

Przygotowanie:

Posiekaj czosnek i podsmaż go na patelni na maśle, do tego dodaj rozmrożone wcześniej krewetki i krótko je podsmaż, aby zmieniły swój kolor.

Czosnek.jpg

Jednocześnie wstaw wodę osoloną i z łyżeczką cukru, by przygotować brokuł. Po zagotowaniu się wody wrzuć brokuł i gotuj nie więcej niż 3 minuty lub do stanu, w którym będzie półtwardy.

Teraz możemy przygotować sos do naszej sałatki. Cały jogurt mieszamy z 3 łyżkami majonezu, solą, pieprzem, koperkiem.

Sos2.jpg

Podsmażone krewetki odstawiamy do ostygnięcia i potem wraz z czosnkiem i masłem dodajemy do sosu. Ugotowane i ostudzone brokuły dodajemy do sosu i mieszamy. Odstawiamy na 15-20 min.
Po tym czasie możemy już śmiało delektować się sałatką.

salatkaaa.jpg

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji