Bożonarodzeniowa chałka

Kuchnia
Kuchnia
16.12.2021
01:30

Świąteczne inspiracje

Święta Bożego Narodzenia już za pasem, za chwilę jak co roku wpadniemy w wir zakupów prezentów i przygotowań kulinarnych. Postanowiłem podzielić się z Wami naszymi przepisami świątecznymi i ułatwić być może Wam te świąteczne przygotowania. Może ktoś z Was się zainspiruje i wykorzysta moje rodzinne przepisy u siebie.

IMG_20191224_154905_BURST001_COVER.jpg

Przygotowując kolację wigilijną nie wyobrażamy sobie jej bez pachnącej w całym domu chałki (bułki drożdżowej). Pachnie i smakuje obłędnie i mimo, że w wielu rzemieślniczych piekarniach piecze się już bardzo dobre chałki to naszej, domowej tradycji musi stać się zadość. Jest dosyć pracochłonna w przygotowaniu, ale warto! Spróbujcie swoich sił w weekend przed świętami – na pewno szybko zniknie z waszych stołów, a potem już po wstępnym przetestowaniu zrobicie ją perfekcyjnie na święta.

Chałka bożonarodzeniowa - przepis

Składniki

  • 3dkg świeżych drożdży
  • 7 dkg cukru
  • 500 ml mleka
  • 3 jajka „0”
  • szczypta soli
  • 1 kg mąki tortowej
  • 7 dkg masła
  • 2 dkg masła do smarowania foremek
  • 2-3 łyżki maku do dekoracji
  • bułka tarta do wysypania foremek

IMG_20191224_151542.jpg

Przygotowanie

  • mąkę przesiewamy przez sito i stawiamy obok ciepłego piekarnika, żeby się ogrzała
  • smarujemy foremki masłem i wysypujemy bułką tartą (chałki się nie będą kleić do foremek)
  • przygotowujemy rozczyn: drożdże należy rozetrzeć z cukrem i zmieszać ze 100 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka i 25 dkg mąki
  • pozostawiamy rozczyn w ciepłym miejscu (przy ciepłym piekarniku) aby wyrósł
  • jak rozczyn już urośnie (drożdże zaczną pracować) wykładamy go do dużej miski, dodajemy resztę przesianej mąki i mleko rozkłócone z jajkami, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto ręką
  • wyrabiamy starannie ręką „wybijając” ciasto tak aby dostało się jak najwięcej powietrza – żeby ciasto było w efekcie pulchne
  • pod koniec wyrabiania, gdy ciasto będzie lśniące i będzie odstawało od ręki i miski wlewamy powolutku i partiami rozpuszczone ciepło masło - cały czas wyrabiamy aż masło się całkowicie wchłonie do ciasta
  • przykrywamy miskę z ciastem i pozostawimy w ciepłym miejscu, żeby ładnie wyrosło
  • ciasto powinno podwoić swoją objętość
  • dzielimy ciasto na dwie części
  • każdą z tych części dzielimy jeszcze na trzy części i formujemy wałeczki, które potem zaplatamy w warkocz tworząc chałkę
  • przekładamy splecione chałki do dwóch foremek wysypanych bułką, smarujemy pędzelkiem z wierzchu żółtkiem i posypujemy makiem
  • czekamy jeszcze raz aż chałka wyrośnie w foremkach
  • pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
  • jeśli chałka będzie się zbyt przyrumieniać należy przykryć ją folią aluminiową
  • dobrze upieczona chałka „wydaje” lekko głuchy dźwięk jak ją postukamy
IMG_20191224_164514.jpg

To jak? Spróbujecie upiec chałkę według naszego domowego przepisu? Zapraszam!

W następnym odcinku przepisy na śledzie. Zmykam na zakupy do ulubionego sklepu rybnego.

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji