Święta Bożego Narodzenia już za pasem, za chwilę jak co roku wpadniemy w wir zakupów prezentów i przygotowań kulinarnych. Postanowiłem podzielić się z Wami naszymi przepisami świątecznymi i ułatwić być może Wam te świąteczne przygotowania. Może ktoś z Was się zainspiruje i wykorzysta moje rodzinne przepisy u siebie.

Przygotowując kolację wigilijną nie wyobrażamy sobie jej bez pachnącej w całym domu chałki (bułki drożdżowej). Pachnie i smakuje obłędnie i mimo, że w wielu rzemieślniczych piekarniach piecze się już bardzo dobre chałki to naszej, domowej tradycji musi stać się zadość. Jest dosyć pracochłonna w przygotowaniu, ale warto! Spróbujcie swoich sił w weekend przed świętami – na pewno szybko zniknie z waszych stołów, a potem już po wstępnym przetestowaniu zrobicie ją perfekcyjnie na święta.
Chałka bożonarodzeniowa - przepis
Składniki
- 3dkg świeżych drożdży
- 7 dkg cukru
- 500 ml mleka
- 3 jajka „0”
- szczypta soli
- 1 kg mąki tortowej
- 7 dkg masła
- 2 dkg masła do smarowania foremek
- 2-3 łyżki maku do dekoracji
- bułka tarta do wysypania foremek

Przygotowanie
- mąkę przesiewamy przez sito i stawiamy obok ciepłego piekarnika, żeby się ogrzała
- smarujemy foremki masłem i wysypujemy bułką tartą (chałki się nie będą kleić do foremek)
- przygotowujemy rozczyn: drożdże należy rozetrzeć z cukrem i zmieszać ze 100 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka i 25 dkg mąki
- pozostawiamy rozczyn w ciepłym miejscu (przy ciepłym piekarniku) aby wyrósł
- jak rozczyn już urośnie (drożdże zaczną pracować) wykładamy go do dużej miski, dodajemy resztę przesianej mąki i mleko rozkłócone z jajkami, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto ręką
- wyrabiamy starannie ręką „wybijając” ciasto tak aby dostało się jak najwięcej powietrza – żeby ciasto było w efekcie pulchne
- pod koniec wyrabiania, gdy ciasto będzie lśniące i będzie odstawało od ręki i miski wlewamy powolutku i partiami rozpuszczone ciepło masło - cały czas wyrabiamy aż masło się całkowicie wchłonie do ciasta
- przykrywamy miskę z ciastem i pozostawimy w ciepłym miejscu, żeby ładnie wyrosło
- ciasto powinno podwoić swoją objętość
- dzielimy ciasto na dwie części
- każdą z tych części dzielimy jeszcze na trzy części i formujemy wałeczki, które potem zaplatamy w warkocz tworząc chałkę
- przekładamy splecione chałki do dwóch foremek wysypanych bułką, smarujemy pędzelkiem z wierzchu żółtkiem i posypujemy makiem
- czekamy jeszcze raz aż chałka wyrośnie w foremkach
- pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
- jeśli chałka będzie się zbyt przyrumieniać należy przykryć ją folią aluminiową
- dobrze upieczona chałka „wydaje” lekko głuchy dźwięk jak ją postukamy

To jak? Spróbujecie upiec chałkę według naszego domowego przepisu? Zapraszam!
W następnym odcinku przepisy na śledzie. Zmykam na zakupy do ulubionego sklepu rybnego.