Beza

Kuchnia
Kuchnia
10.05.2021
83:20

Królowa ciast jest tylko jedna

W brew temu, co niektórzy myślą, bezy w przygotowaniu są dosyć proste. Cały sekret tego ciasta tkwi w tym, aby dobrze ubić białka. Jak upiec to królewskie ciasto?

Beza_kadr.jpg

Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej można zastąpić mąką ziemniaczaną
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 x śmietan-fix Dr. Oetker
  • 1 serek mascarpone
  • owoce

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać pomału: cukier, mąka, ocet. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować okrąg ok. 20 cm. Wyłożyć masę. Wstawić bezę do piekarnika nagrzanego do 180° i po 5 minutach zmniejszyć do 150° na 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.

Śmietanę razem ze śmietan-fixami i serkiem wszystko razem miksujemy na małych obrotach.

IMG_20201012_182234.jpg

Po przestudzeniu wyjąć na paterę i na całkowicie wystudzoną bezę, najlepiej tuż przed podaniem nałożyć bitą śmietanę oraz owoce. Można polać sosem ze zmiksowanych owoców, polać czekoladą – pełna dowolność!

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji