Babka szpinakowa

Kuchnia
szpinak
08.07.2021
60:00

Puszysta, wilgotna, pyszna

Szpinak należy do jednych z najzdrowszych warzyw. Bogaty jest w witaminy: C, B6, K, potas, magnez, ale także żelazo i kwas foliowy. Co ciekawe, nawet po obróbce termiczne nie traci wiele z cennych właściwości. Można go przyrządzać na wiele sposobów, świetnie także sprawdza się jako składnik wypieków. Sami sprawdźcie.

babka_szpinak3.jpg

Składniki:

  • 100 gram świeżego szpinaku, tzw. baby
  • 180 gram mąki
  • 190 gram cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 małe jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • sok ze świeżo wyciśniętej połówki cytryny

Do polewy potrzebujemy:

  • 7 łyżek mleka
  • Tabliczkę czekolady, najlepiej deserowej
  • 25 ml likieru kawowego, jeśli wolicie może też być likier słony karmel

Przygotowanie ciasta:

Zaczynamy od przygotowania szpinaku, czyli umycia go. Następnie miksujemy do z olejem rzepakowym i sokiem z cytryny. Chodzi o to, by powstała gładka masa.

babka_szpinak5.jpg

W oddzielnym naczyniu ubijamy jaja z cukrem, tak by powstał biały puch. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie do szpinakowej masy dodajemy ubite jajka i stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie mieszamy, by składniki pomieszały się ze sobą.

babka_szpinak4.jpg

Jak przygotowujemy formę do pieczenia?

Ja używam małej formy do banki, ale także może być tzw. keksówka. Formę od wewnętrznej strony smaruję masłem a następnie posypuję bułką tartą. Dzięki temu ciasto łatwiej jest wyjąć z foremki po upieczeniu. Rozgrzewam piekarnik do 170 stopni.

Ciasto piekę 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. To czy jest gotowe sprawdzam długą wykałaczką, jeśli nic na niej nie pozostaje – babka jest upieczona.

Polewa jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki, ważne by czekolada się rozpuściła. I dwie wskazówki na koniec.

  1. Polewamy ciasto po jego ostygnięciu, by polewa nie została wchłonięta do środka ciasta.
  2. Polewa powinna letnia a nie gorąca.
babka_szpinak_glowne.jpg

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji