Babeczki marchewkowe

Kuchnia
marchew
01.10.2021
120:00

Doskonale smakują nie tylko do kawy

Pyszne, miękkie babeczki, których dekorowanie może być świetną zabawą dla całej rodziny.

Babeczki.jpg

  • Przygotowanie: 20 min
  • Pieczenie: 40 min
  • Łącznie: 65 min

Składniki na ciasto:

  • 400 g marchewki (waga po obraniu)
  • 4 jajka L
  • 1 szklanka cukru
  • Jedno opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu

Lukier:

  • niepełna szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny i dla koloru dodałam kurkumę. Smak poprawić można również olejkami do ciast wedle uznania.

Babeczki marchewkowe przepis krok po kroku:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy od przygotowania marchewki. Ścieramy ją na tarce o małych oczkach.

Jajka ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 3-4 minuty do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy jajecznej. Stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Cały czas miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy olej. Składniki miksujemy tylko przez kilka sekund.

242770397_296088401870590_7915744638034949551_n.jpg

Następnie wsypujemy mąkę pszenną proszek do pieczenia przyprawę do piernika cynamon startą marchewkę.

Całość mieszamy łyżką lub trzepaczką. Ciasto przelewamy do foremek na babeczki.

242407933_158593066443903_2088123130736721656_n.jpg

242385900_600454401302980_4064975169337636276_n.jpg

Piec przez 40 minut w temp. 180 stopni (ja piekę z termoobiem).

Dekoracje

  • Po przestygnięciu wierzch dekorujemy lukrem. Wystarczy wymieszać w miseczce cukier puder z sokiem z cytryny (sok dodajemy stopniowo do uzyskania konsystencji gęstego lukru).
  • Dodatki smakowo kolorowe wedle uznania.

Babecki.jpg

Ciasto jest wilgotne i mięciutkie a dekorowanie pozostawiam do własnych aranżacji.

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji