Składniki na ciasto:
Lukier:
Babeczki marchewkowe przepis krok po kroku:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy od przygotowania marchewki. Ścieramy ją na tarce o małych oczkach.
Jajka ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 3-4 minuty do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy jajecznej. Stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Cały czas miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy olej. Składniki miksujemy tylko przez kilka sekund.
Następnie wsypujemy mąkę pszenną proszek do pieczenia przyprawę do piernika cynamon startą marchewkę.
Całość mieszamy łyżką lub trzepaczką. Ciasto przelewamy do foremek na babeczki.
Piec przez 40 minut w temp. 180 stopni (ja piekę z termoobiem).
Dekoracje
Ciasto jest wilgotne i mięciutkie a dekorowanie pozostawiam do własnych aranżacji.
Smacznego!