Dziś chciałbym zaserwować Wam potrawę bardzo popularną w każdym gruzińskim domu, czyli adżapsandali (gruz. ajapsandali). To rodzaj warzywnego gulaszu - całkowicie wegańskiego, którego podstawą jest bakłażan.
Przepis na tę gruzińską, niezwykle zdrową potrawę przypomina mi przepis na nasz polski bigos. Tak jak nie istnieje jeden przepis na bigos, tak nie istnieje jeden przepis na adżapsandali. Potrawa przypomina trochę węgierskie leczo, francuskie ratatouille czy katalońską samfainę. Adżapsandali można podawać na ciepło, ale moim zdaniem jest przede wszystkim świetne na zimno ze świeżym, chrupiącym pieczywem, najlepiej popijane dobrym bursztynowym winem z gruzińskiej amfory, czyli kwewri (qvevri).
Bez pośpiechu
Podstawą sukcesu w przyrządzeniu tej potrawy jest sukcesywne dodawanie kolejnych warzyw, powolne ich smażenie i duszenie, dobre aromatyczne przyprawy i świeże zielone dodatki w postaci ziół. Do jej przygotowania potrzebujemy dużą patelnię lub garnek z grubym dnem dzięki czemu potrawa będzie powoli nabierała smaku, a nie będzie się szybko przypalała.
Warzywna wariacja
Jak już wspomnieliśmy potrawa ma wiele wariantów – jedni kroją warzywa w kostkę, inni w krążki i paski. W niektórych wersjach proponuje się czasami oddzielnie smażenie warzyw a także ich grillowanie. Jest idealna do eksperymentowania – może stanowić dla Was pole do popisów kulinarnych. Możemy używać różnych warzyw w naszej autorskiej proporcji, możemy zmieniać proporcje warzyw. Na przykład możemy dodać cukinię czy kabaczek. Kiedy w Polsce nie ma już dobrych słodkich pomidorów, możemy po prostu użyć kilku łyżek dobrego sosu pomidorowego (najlepiej naszej domowej produkcji).
A oto przepis na adżapsandali, sprawdzony i stosowany przeze mnie wielokrotnie.
Składniki
Przygotowanie:
Wersja smażenia i duszenia jednogarnkowa – po kolei smażymy w jednym garnku (a właściwie należy powiedzieć dusimy wolno) kolejno: bakłażany, cebulę, paprykę, pomidory i czosnek.
Powodzenia!
PS
Na fotografiach targ miejski w Kutaisi (region Imeretia - zachodnia Gruzja) pełen sezonowych warzyw, przypraw i ziół - idealnych składników do naszego adżapsandali.
Cdn.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Do Gruzji podróżowałem z grupą dziennikarsko-blogerską w ramach projektu „#GruzjaNaturalnie” na zaproszenie Georgian National Tourism Administration (Gruzińska Narodowa Agencja Turystyczna)