Żywność ekologiczna, czyli pochodząca z ekologicznej uprawy lub hodowli. Taka żywność charakteryzuje się tym, że jest bogatsza w wartości odżywcze, zawiera więcej minerałów i witamin, a w jej produkcji nie stosowano niedozwolonych środków chemicznych, szkodliwych i sztucznych dodatków.
Jeśli nasza dieta składa się w przeważającym procencie z ekologicznych produktów to dostarczamy organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych. Dzięki temu możemy zjeść mniej, a każda z komórek naszego organizmu jest dobrze „nakarmiona”. Oczywiście trzeba być w tym przypadku tak samo systematycznym jak podczas ćwiczeń fizycznych, gdyż jedna jaskółka wiosny nie czyni. Jeśli chcemy zbudować kondycję to ćwiczenia fizyczne wykonujemy co dziennie, chociaż w małych ilościach, ale codziennie. Dlatego zachęcam, żeby zacząć od małych kroków i do swojego menu powoli wprowadzać produkty ekologiczne. Szczególnie że wiosna to zawsze dobry czas na nowości, to czas, kiedy ziemia wydaje nowalijki. Mamy dużo większą dostępność warzyw i owoców.
Gdzie kupić produkty ekologiczne?
Żywność ekologiczna jest bardziej powszechna. Właściwie możemy nią wypełnić cały podstawowy koszyk zakupów robionych w supermarketach i dyskontach. Ekologiczne produkty dostępne są także w sklepach specjalistycznych (ale nie z tzw. zdrową żywnością, tylko z produktami ekologicznymi) oraz w bardzo – w ostatnim czasie – rozwiniętym kanale sprzedaży jakim jest e- commerce. Można też znaleźć w swojej okolicy rolników ekologicznych, którzy sprzedają produkty prosto z gospodarstwa, albo kooperatywę spożywczą.
Pamiętać jednak trzeba o tym, aby nie dać się nabić w butelkę – produkty ekologiczne, czyli takie których producent posiada te certyfikat, a na ich opakowaniach widnieje znak zielonego liścia – ten składający się z 12 gwiazdek.
Dla siebie i dla środowiska
Dzięki jedzeniu żywności ekologicznej mamy pewność, że nie szkodzimy swojemu organizmowi, ani środowisku. Mamy więcej energii, umysł staje się jaśniejszy i bystrzejszy. Mówi się, że wybierając produkty ekologiczne zamieniamy chemię na jedzenie.
Sama wybieram żywność ekologiczną, bo zależy mi na zdrowiu moim i najbliższych mi osób oraz na tym, żeby nasza planeta była przyjaznym domem dla kolejnych pokoleń.
Pamiętajcie, że mamy prawo!
Każdy z nas ma prawo do tego, aby poprosić o certyfikat w sklepie, na bazarze i targu, jeśli sprzedawca mówi nam, że dany produkt jest ekologiczny. Tylko producent, który posiada aktualny i autentyczny certyfikat na produkty ekologiczne, wydany przez jedną z kilkunastu akredytowanych jednostek certyfikujących, może oferować produkty ekologiczne.