Na przednówku, kiedy pogoda często jeszcze w „kratkę” i płata na figle - to raz deszcz, to raz słońce - warto zadbać o naszą odporność. Proponuję połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli składniki powszechnie używane w kuchni i jednocześnie posiadające właściwości prozdrowotne.

Dlaczego właśnie kurkuma?
Kurkuma to kłącze znane również jako szafran indyjski i ostryż długi. To nie tylko bardzo aromatyczna i powszechnie wykorzystywana w kuchni przyprawa, ale również roślina o właściwościach leczniczych. Używana od wieków w medycynie Dalekiego Wschodu. Swoje właściwości kurkuma zawdzięcza głównemu składnikowi – kurkuminie.

Dzięki temu kurkuma:
- posiada bardzo silne właściwości przeciwutleniające
- ma dobre działanie przeciwzapalne (to taki naturalny specyfik o podobnym działaniu jak tradycyjne leki przeciwzapalne)
- łagodzi dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego
- wzmacnia serce i układ krążenia
- przyspiesza gojenie ran
Jak wykorzystać kurkumę w kuchni:
- jest składnikiem popularnej mieszanki curry używanej w kuchni indyjskiej
- dodajmy ją do jajecznicy
- przyprawiajmy kurkumą zupy, sosy i gulasze roślinne (np. zupę ziemniaczaną, curry z soczewicy)
- używajmy jej do barwienia potraw na piękny, żółty kolor – np. ryżu, makaronu czy potrawki z kurczaka
Dlaczego imbir?
Imbir to z kolei roślina, której korzeń lub jako proszek z korzenia powszechnie wykorzystuje się w kuchni chińskiej i hinduskiej. W jego skład wchodzą m.in.: oleożywice, olejki eteryczne. Za intensywny i mocny aromat imbiru odpowiada zingiberol – alkohol wchodzący w skład olejku eterycznego, który występuje w kłączu imbiru, zaś ostry smak nadaje mu gingerol – naturalny związek fenolowy.
To bardzo ważne związki dla jego właściwości leczniczych i budowania odporności.

Dzięki temu imbir:
- posiada silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne
- to świetny specyfik na przeziębienie i drobne infekcje
- skutecznie łagodzi ból mięśni towarzyszący przeziębieniu
- łagodzi dolegliwości w chorobach reumatycznych
- wspomaga apetyt i trawienie dzięki czemu jest bardzo dobry przy odchudzaniu
Jak wykorzystać imbir w kuchni – kilka inspiracji. Wykorzystajcie go do przygotowania:
- zupy dyniowej wraz z pomarańczą
- jednogarnkowej potrawy w stylu tajskim z mleczkiem kokosowym i kurczakiem
- orzeźwiającej lemoniady imbirowej
Oto dwa przepisy kulinarne z wykorzystaniem kurkumy i imbiru na prozdrowotne mikstury:
Kurkumowe mleko na dobranoc
Składniki
- 250 ml mleka (dowolne – może być krowie, ale również może to być „mleko roślinne” – czyli prawidłowo nazywając napój roślinny owsiany lub inny roślinny ulubiony
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka startego imbiru
- szczypta pieprzu cayenne, cynamonu i kardamonu
- 1 łyżka miodu do smaku
Przygotowanie
- wszystkie składniki podgrzewamy kilka minut razem z mlekiem, ale nie doprowadzamy do wrzenia, następnie przecedzamy
- pijemy gorące
Przed snem znakomite – rozgrzewa, ułatwia zdecydowanie zasypianie i buduje odporność. Bardzo dobra mikstura w przypadku przeziębienia.
Poranna mikstura na dzień dobry
Składniki:
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 płaska łyżeczka bardzo drobno posiekanego imbiru lub startego na małych oczkach
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżka miodu lipowego i 2-3 łyżki soku z cytryny do smaku
- woda 250 ml
Przygotowanie:
- imbir zalewamy wrzątkiem i gotujemy kilka minut
- zdejmujemy z ognia i studzimy
- jak napój przestygnie dodajemy kolejno: kurkumę, miód, pieprz i sok z cytryny - intensywnie mieszamy
- przecedzamy
Pijemy rano na czczo (pod warunkiem, że nie mamy żadnych przeciwskazań lekarskich).
Poszczególne ilości składników możemy w obu miksturach śmiało regulować według własnych upodobań – możemy dać mniej lub więcej kurkumy i imbiru, dodać więcej miodu i soku z cytrynu do smaku.
Napoje oprócz tego, że mają właściwości prozdrowotne powinny nam przede wszystkim smakować!