Świetne na odporność

Kuchnia
kurkuma imbir mleko
05.04.2022
03:00

Kurkuma oraz imbir

Na przednówku, kiedy pogoda często jeszcze w „kratkę” i płata na figle - to raz deszcz, to raz słońce - warto zadbać o naszą odporność. Proponuję połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli składniki powszechnie używane w kuchni i jednocześnie posiadające właściwości prozdrowotne.

kurkuma i imbir w proszku (002).jpg

Dlaczego właśnie kurkuma?

Kurkuma to kłącze znane również jako szafran indyjski i ostryż długi. To nie tylko bardzo aromatyczna i powszechnie wykorzystywana w kuchni przyprawa, ale również roślina o właściwościach leczniczych. Używana od wieków w medycynie Dalekiego Wschodu. Swoje właściwości kurkuma zawdzięcza głównemu składnikowi – kurkuminie.

kurkuma.jpg

Dzięki temu kurkuma:

  • posiada bardzo silne właściwości przeciwutleniające
  • ma dobre działanie przeciwzapalne (to taki naturalny specyfik o podobnym działaniu jak tradycyjne leki przeciwzapalne)
  • łagodzi dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego
  • wzmacnia serce i układ krążenia
  • przyspiesza gojenie ran

Jak wykorzystać kurkumę w kuchni:

  • jest składnikiem popularnej mieszanki curry używanej w kuchni indyjskiej
  • dodajmy ją do jajecznicy
  • przyprawiajmy kurkumą zupy, sosy i gulasze roślinne (np. zupę ziemniaczaną, curry z soczewicy)
  • używajmy jej do barwienia potraw na piękny, żółty kolor – np. ryżu, makaronu czy potrawki z kurczaka

Dlaczego imbir?

Imbir to z kolei roślina, której korzeń lub jako proszek z korzenia powszechnie wykorzystuje się w kuchni chińskiej i hinduskiej. W jego skład wchodzą m.in.: oleożywice, olejki eteryczne. Za intensywny i mocny aromat imbiru odpowiada zingiberol – alkohol wchodzący w skład olejku eterycznego, który występuje w kłączu imbiru, zaś ostry smak nadaje mu gingerol – naturalny związek fenolowy.

To bardzo ważne związki dla jego właściwości leczniczych i budowania odporności.

ginger-gad1afbed9_1920.jpg

Dzięki temu imbir:

  • posiada silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne
  • to świetny specyfik na przeziębienie i drobne infekcje
  • skutecznie łagodzi ból mięśni towarzyszący przeziębieniu
  • łagodzi dolegliwości w chorobach reumatycznych
  • wspomaga apetyt i trawienie dzięki czemu jest bardzo dobry przy odchudzaniu

Jak wykorzystać imbir w kuchni – kilka inspiracji. Wykorzystajcie go do przygotowania:

  • zupy dyniowej wraz z pomarańczą
  • jednogarnkowej potrawy w stylu tajskim z mleczkiem kokosowym i kurczakiem
  • orzeźwiającej lemoniady imbirowej

Oto dwa przepisy kulinarne z wykorzystaniem kurkumy i imbiru na prozdrowotne mikstury:

Kurkumowe mleko na dobranoc

Składniki

  • 250 ml mleka (dowolne – może być krowie, ale również może to być „mleko roślinne” – czyli prawidłowo nazywając napój roślinny owsiany lub inny roślinny ulubiony
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne, cynamonu i kardamonu
  • 1 łyżka miodu do smaku

Przygotowanie

  • wszystkie składniki podgrzewamy kilka minut razem z mlekiem, ale nie doprowadzamy do wrzenia, następnie przecedzamy
  • pijemy gorące

Przed snem znakomite – rozgrzewa, ułatwia zdecydowanie zasypianie i buduje odporność. Bardzo dobra mikstura w przypadku przeziębienia.

Poranna mikstura na dzień dobry

Składniki:

  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka bardzo drobno posiekanego imbiru lub startego na małych oczkach
  • szczypta pieprzu cayenne
  • łyżka miodu lipowego i 2-3 łyżki soku z cytryny do smaku
  • woda 250 ml

Przygotowanie:

  • imbir zalewamy wrzątkiem i gotujemy kilka minut
  • zdejmujemy z ognia i studzimy
  • jak napój przestygnie dodajemy kolejno: kurkumę, miód, pieprz i sok z cytryny - intensywnie mieszamy
  • przecedzamy

Pijemy rano na czczo (pod warunkiem, że nie mamy żadnych przeciwskazań lekarskich).

Poszczególne ilości składników możemy w obu miksturach śmiało regulować według własnych upodobań – możemy dać mniej lub więcej kurkumy i imbiru, dodać więcej miodu i soku z cytrynu do smaku.

Napoje oprócz tego, że mają właściwości prozdrowotne powinny nam przede wszystkim smakować!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji