W poprzednim artykule zaproponowaliśmy Wam kilka gęsinowych przepisów od naszych zaprzyjaźnionych szefów kuchni. Dziś druga część naszych poleceń kulinarnych w ramach Dnia Świętego Marcina – tym razem w wersji wege i na słodko.

Zupa vichyssoise
przepis Kasi Pilitowskiej z Hummus Amamamusi / Ranny Ptaszek
Kasia Pilitowska – współwłaścicielka restauracji Hummus Amamusi i Ranny Ptaszek, propagatorka kuchni wege i wegetariańskiej, uczciwej, otwartej i zaangażowanej społecznie. Wulkan energii i siły przebicia. Aktywistka społeczna. Oczywiście świetnie gotuje.
Składniki:
- 3 spore pory
- 1 kg ziemniaków
- 200 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 400 ml śmietany 18%
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- sól
- szczypiorek
Przygotowanie
- Z porów odcinamy jedynie białą część i kroimy w talarki o grubości 5 mm. W rondlu topimy masło i wrzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek. Lekko dusimy. Dodajemy pokrojone pory. Dusimy, nie mogą się zbrązowieć, wiec robimy to na małym ogniu.
- W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy na mniejsze kawałki. Do porów wlewamy wino i odparowujemy. Dorzucamy ziemniaki i zalewamy wodą. W wersji oryginalnej „mięsnej” jest to bulion z kurczaka. Gotujemy aż ziemniaki będą zupełnie mięciutkie. Blendujeny na aksamitny krem i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy śmietany, blendujeny.
- Na koniec doprawiamy gałką, pieprzem i solą.
- Vichyssoise można podawać jako chłodnik lub zupę gorącą umajoną drobno posiekanym szczypiorkiem.
Boczniaki (lub grzyby) po burgundzku
przepis Kasia Pilitowska
Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
- 90 dag grzybów, pokrojonych na 1/2 cm kawałki/plasterki
- 1 szklanka cebulki dymki drobno
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 2 suszonego)
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki wywaru warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- kwaśna śmietana, posiekany szczypiorek lub pietruszka do przybrania
Przygotowanie
- W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła. Przysmażamy grzyby i dymkę na dużym ogniu aż nabiorą koloru, ale nie puszczą wody, 3-4 minuty. Wyciągamy z garnka do miski.
- Zmniejszamy ogień do średniego i wrzucamy marchewkę, cebulę i tymianek, kilka szczypt soli i trochę pieprzu. Smażymy przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie lekko brązowa. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Wlewamy wino, mieszamy, zwiększamy ogień, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy wino do ok. połowy. Dodajemy przecier i wywar. Wrzucamy do rondla grzyby z dymką i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, aż grzyby będą bardzo miękkie. Wrzucamy gruszek i gotujemy jeszcze 3 min. - Można podać z makaronem jajecznym, kaszą, ziemniakami lub świeżą bagietką
- Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem lub pietruszką i podajemy ze śmietaną.
Czas na deser – bo jak tu bez deseru?
Moglibyśmy Wam zaproponować oczywiście tradycyjne Rogale świętomarcińskie, ale postanowiliśmy złamać trochę tę słodką polska tradycję – stąd poprosiliśmy znaną parę krakowskich cukierników Iwonę i Michała Cienkich. Ich torty i ciasta to popisy sztuki cukierniczej. Łączą stare przepisy szczególnie przyglądając się tym krakowskim z nowymi pomysłami.
Galaretka z czerwonego wina
przepis Iwony i Michała Cienkich
Składniki
- cukier 125g
- woda 125g
- wino 250g
- żelatyna 8g +40g woda
Przygotowanie
- cukier z wodą należy zagotować, dodać namoczoną żelatynę w wodzie podanej przepisie
- następnie, gdy syrop ostygnie należy dodać wino, rozlać do miseczek i włożyć do lodówki by stężała
- Podawać z wypieczoną kruszonką (przepis poniżej)
Kruszonka
Składniki
- płatki owsiane 50g
- cukier brązowy 50g
- masło 50g
- mąka pszenna 50g
- cynamon
Przygotowanie
- wszystkie składniki należy razem wymieszać, mogą być grudki będzie fajny efekt,
- pieczemy 160'C przez 16 min
- gdy kruszonka wystygnie posypujemy galaretkę i oprószamy cukrem pudrem
Gruszka w winie przepis – przepis Iwony i Marcina Cienkich
Co potrzebujemy
- 2 gruszki
- 0,5 l czerwonego wina
- łyżka cukru
- przyprawy korzenne
Przygotowanie
- wino podgrzewamy, dodajemy cukier i przyprawy, na koniec gruszkę obraną, oczyszczoną z nasion
- zostawiamy by wystygła
- gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy nie upieczoną jeszcze kruszonką
- pieczemy 20 min w 200'C na koniec posypujemy cukrem pudrem
Udanego świętowania!