Świętujemy z Marcinem

Kuchnia
kuchnia
10.11.2021
03:31

Wege i na słodko

W poprzednim artykule zaproponowaliśmy Wam kilka gęsinowych przepisów od naszych zaprzyjaźnionych szefów kuchni. Dziś druga część naszych poleceń kulinarnych w ramach Dnia Świętego Marcina – tym razem w wersji wege i na słodko.

life-gfb7fa7452_1920.jpg

Zupa vichyssoise
przepis Kasi Pilitowskiej z Hummus Amamamusi / Ranny Ptaszek

Kasia Pilitowska – współwłaścicielka restauracji Hummus Amamusi i Ranny Ptaszek, propagatorka kuchni wege i wegetariańskiej, uczciwej, otwartej i zaangażowanej społecznie. Wulkan energii i siły przebicia. Aktywistka społeczna. Oczywiście świetnie gotuje.

Składniki:

  • 3 spore pory
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 400 ml śmietany 18%
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól
  • szczypiorek

Przygotowanie

  • Z porów odcinamy jedynie białą część i kroimy w talarki o grubości 5 mm. W rondlu topimy masło i wrzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek. Lekko dusimy. Dodajemy pokrojone pory. Dusimy, nie mogą się zbrązowieć, wiec robimy to na małym ogniu.
  • W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy na mniejsze kawałki. Do porów wlewamy wino i odparowujemy. Dorzucamy ziemniaki i zalewamy wodą. W wersji oryginalnej „mięsnej” jest to bulion z kurczaka. Gotujemy aż ziemniaki będą zupełnie mięciutkie. Blendujeny na aksamitny krem i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy śmietany, blendujeny.
  • Na koniec doprawiamy gałką, pieprzem i solą.
  • Vichyssoise można podawać jako chłodnik lub zupę gorącą umajoną drobno posiekanym szczypiorkiem.

Boczniaki (lub grzyby) po burgundzku
przepis Kasia Pilitowska

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
  • 90 dag grzybów, pokrojonych na 1/2 cm kawałki/plasterki
  • 1 szklanka cebulki dymki drobno
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 2 suszonego)
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana, posiekany szczypiorek lub pietruszka do przybrania

Przygotowanie

  • W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła. Przysmażamy grzyby i dymkę na dużym ogniu aż nabiorą koloru, ale nie puszczą wody, 3-4 minuty. Wyciągamy z garnka do miski.
  • Zmniejszamy ogień do średniego i wrzucamy marchewkę, cebulę i tymianek, kilka szczypt soli i trochę pieprzu. Smażymy przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie lekko brązowa. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Wlewamy wino, mieszamy, zwiększamy ogień, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy wino do ok. połowy. Dodajemy przecier i wywar. Wrzucamy do rondla grzyby z dymką i doprowadzamy do wrzenia.
    Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, aż grzyby będą bardzo miękkie. Wrzucamy gruszek i gotujemy jeszcze 3 min.
  • Można podać z makaronem jajecznym, kaszą, ziemniakami lub świeżą bagietką
  • Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem lub pietruszką i podajemy ze śmietaną.

Czas na deser – bo jak tu bez deseru?

Moglibyśmy Wam zaproponować oczywiście tradycyjne Rogale świętomarcińskie, ale postanowiliśmy złamać trochę tę słodką polska tradycję – stąd poprosiliśmy znaną parę krakowskich cukierników Iwonę i Michała Cienkich. Ich torty i ciasta to popisy sztuki cukierniczej. Łączą stare przepisy szczególnie przyglądając się tym krakowskim z nowymi pomysłami.

Galaretka z czerwonego wina
przepis Iwony i Michała Cienkich

Składniki

  • cukier 125g
  • woda 125g
  • wino 250g
  • żelatyna 8g +40g woda

Przygotowanie

  • cukier z wodą należy zagotować, dodać namoczoną żelatynę w wodzie podanej przepisie
  • następnie, gdy syrop ostygnie należy dodać wino, rozlać do miseczek i włożyć do lodówki by stężała
  • Podawać z wypieczoną kruszonką (przepis poniżej)

Kruszonka

Składniki

  • płatki owsiane 50g
  • cukier brązowy 50g
  • masło 50g
  • mąka pszenna 50g
  • cynamon

Przygotowanie

  • wszystkie składniki należy razem wymieszać, mogą być grudki będzie fajny efekt,
  • pieczemy 160'C przez 16 min
  • gdy kruszonka wystygnie posypujemy galaretkę i oprószamy cukrem pudrem

Gruszka w winie przepis – przepis Iwony i Marcina Cienkich

Co potrzebujemy

  • 2 gruszki
  • 0,5 l czerwonego wina
  • łyżka cukru
  • przyprawy korzenne

Przygotowanie

  • wino podgrzewamy, dodajemy cukier i przyprawy, na koniec gruszkę obraną, oczyszczoną z nasion
  • zostawiamy by wystygła
  • gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy nie upieczoną jeszcze kruszonką
  • pieczemy 20 min w 200'C na koniec posypujemy cukrem pudrem

Udanego świętowania!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji