Kochamy włoską kuchnię – makarony, risotto, ser Parmiggiano Reggiano czy Peccorino Romano, ale uwielbiamy przede wszystkim pizzę. Ten włoski specjał najpopularniejszy na świecie obchodzi swoje święto 9 lutego. Według raportu Glovo pizza jest najchętniej zamawianym jedzeniem na całym świecie.
Sekret tego kultowego posiłku, który pokochały miliony na całym świecie, tkwi w prostocie i mnogości wariantów. Bazą każdej pizzy jest ciasto, sos pomidorowy, ser mozzarella, do tego ulubione dodatki, wszystko to zapieczone bardzo krótko w bardzo gorącym piecu. Polacy jedzą pizzę na potęgę – tylko w 2021 roku liczba zamówień w Międzynarodowym Dniu Pizzy wzrosła o 260 proc. w stosunku do poprzedniego dnia.
Pizza różni się w zależności od regionu, z którego pochodzi. W Polsce najpopularniejsze są jednak te w typie rzymskiej, na nieco sztywniejszym, równym cieście i neapolitańskiej – z niezwykle pulchnymi rantami i mokrym środkiem. Dzięki swojej uniwersalności, pizza stała się doskonałym kompanem niemal każdej sportowej imprezy, domówki czy romantycznego wieczoru. Według raportu Glovo tylko w 2021 roku miejscy kurierzy zrealizowali w Polsce niemal 287 tysięcy zamówień pizzy. Jemy ją najchętniej wieczorem.
Dane ze wspomnianego raportu pokazują, że niekwestionowaną królową pizz w dostawie jest pepperoni. Równie chętnie wybieramy także margheritę oraz supreme. Największymi miłośnikami pizzy są mieszkańcy Warszawy, Krakowa oraz Łodzi – to właśnie tam składanych jest najwięcej zamówień na pizzę z dowozem.
Mam dla Was w ten Międzynarodowy Dzień Pizzy przepis od VALERIO VALLE – mistrza Włoch i Europy w pizzy klasycznej. VALERIO VALLE z PIZZERI TUTTI SANTI szkoli i przekazuje swoją pasję i wiedzę młodym adeptom sztuki pizzy w Polsce i we Włoszech.
PRZEPIS NA DOMOWE CIASTO DO PIZZY WEDŁUG VALERIO VALLE
SKŁADNIKI:
WYKONANIE
"Drożdże rozpuszczamy w 50 g letniej, przegotowanej wody i odstawiamy je na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, następnie wlewamy do niej rozpuszczone drożdże.
UWAGA! Dopiero po dokładnym wymieszaniu drożdży z mąką dodajemy sól i pozostałe 500 g wody. Mieszamy przez ok. minutę. Następnie wlewamy oliwę z oliwę i ponownie mieszamy, aż ciasto będzie zwarte i gładkie. Nie powinno się kleić. Gotowe ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na ok. na 2-3 godziny. Im cieplej mamy w domu, tym szybciej wyrośnie. Docelowo ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki ok. 220 g i rozciągamy je, formując okrągły placek. Idealnie robić kulki rękoma, żeby nie stresować ciasta, ale osoby niewprawione używać wałka. Ciasto formujemy na blacie lekko oprószonym mąką, aby się ładnie układało. Następnie układamy na blaszce wysmarowanej np. oliwą i dodajemy sos pomidorowy. Ponownie odstawiamy ciasto, aby dojrzało. Po pół godzinie wkładamy je do piekarnika i pieczemy 6 minut w maksymalnej temperaturze.
W profesjonalnej pizzerii pieczemy ciasto w temperaturze ok. 330 stopni. W domu jest to trudne - dlatego należy maksymalnie nagrzać piekarnik. Po określonym czasie wyciągamy ciasto, dodajemy ulubione składniki i wkładamy na kolejne 5-6 minut. I gotowe.
Część składników można ułożyć na pizzy po jej upieczeniu. Włosi uwielbiają, kiedy wędliny dojrzewające lub niektóre sery (np. Parma, Bresaola, Pecorino etc ) lub zielone dodatki (np. rucola, roszponka) położone są na świeżo upieczonej pizzy”
Do dzieła – POWODZENIA!