Pierniczki to od lat jedne z najpopularniejszych bożonarodzeniowych słodkości. Grudzień to idealny czas na ich zrobienie, tym bardziej, że ich przygotowywanie i dekorowanie jest niezwykle miłe i wprowadza w świąteczny nastrój.

CIASTO:
- 150 g masła
- 200 g naturalnego miodu
- 250g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki gotowej przyprawy do piernika lub stworzonej samemu ( w moździerzu wymieszaj 2 łyżeczki cynamonu i po łyżeczce: kardamonu, gałki muszkatołowej, zmielonych goździków, imbiru)
LUKIER CYTRYNOWY:
- 200 g cukru pudru
- Łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki letniej wody
Do cukru pudru dodaj sok z cytryny oraz wodę, ucieraj do uzyskania jednolitej masy. Aby zrobić kolorowy lukier możesz dodać odrobinę barwnika spożywczego.
LUKIER Z BIAŁKA:
- 1 białko
- 1, 5 szklanki cukru pudru
Białko ucieraj z cukrem do uzyskania jednolitej masy, podobnie jak w przepisie z cytryną możesz dodać barwik spożywczy.

Dodatkowo możemy wykorzystać pisaki spożywcze, ozdoby cukrowe, polewa czekoladowa, foremki.
- W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj cukier, miód oraz przyprawy. Podgrzewaj i mieszaj aż wszystkie składniki roztopią się, ale nie gotuj. Rondelek zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszaj z sodą, dodaj do wystudzonej masy, następnie wbij jajka i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące możesz dodać jeszcze trochę mąki.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką stolnicę oraz wałek. Foremkami wytnij pierniczki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując między nimi odstęp (pierniczki urosną).
- Blachę z pierniczkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 13-15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wystudzone pierniczki udekoruj wg własnego pomysłu. Możesz użyć do tego lukru (gotowego lub wykonanego samodzielnie), pisaków, polewy czekoladowej, cukrowych ozdób itp.
- Pierniczki przechowuj najlepiej w szczelnej puszce, powinny zmięknąć po ok. 2 tygodniach. Jeśli chcemy, żeby zmiękły szybciej włóżmy do puszki skórki z jabłka, mandarynki i regularnie wymieniajmy. Doda to też im fajnego aromatu, uważajmy jednak, aby skórki nie dotykały ozdobionej strony piernika.

Smacznego!