To już ostatnia prosta naszych przygotowań świątecznych. Zakwas na barszcz czerwony nastawiony, uszka do barszczu zrobione i zamrożone a piernik powoli dojrzewa. Kuchnia w tych dniach staje się królestwem. Dom zaczyna pachnieć choinką i przyprawami. Wśród świątecznego menu nie może zabraknąć śledzi.
Spróbujcie tych troszkę innych niż klasyczne ze świątecznych przepisów a odkryjecie na nowo te zdrowe ryby. Podstawą do wszystkich przepisów są filety śledziowe (a’la matjas) – te, które kupicie w sklepie rybnym są mocno solone. Musimy więc je wymoczyć i pozbyć się nadmiaru soli. Ważną rzeczą jest kilkukrotna wymiana wody i temperatura – powinna być lodowata (dzięki temu nasze filety będą miały dalej zwartą strukturę). Warto też do wody dodać mleka lub moczyć nawet w samym mleku. Po kilku godzinach (min. 5-6) filety powinny być już dobre. Czas odsalania zależy oczywiście od poziomu wyjściowego.

Przepis nr 1 – śledzie z borowikami i orzechami laskowymi
Składniki
- 6- 8 filetów śledziowych wymoczonych, osuszonych i pociętych na 4-5 cm porcje
- 2-3 białe cebule (ten rodzaj jest słodszy i mniej ostry niż klasyczna odmiana)
- 5-7 dkg suszonych borowików (najlepiej, żeby to były piękne kapelusze)
- masło klarowane
- szklanka orzechów laskowych
- kilka łyżek miodu lipowego (najlepiej od lokalnego ulubionego dostawcy)
- świeżo utłuczony pieprz
Przygotowanie
- orzechy parzymy i odsączamy
- grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy żeby zmiękły (wodę „grzybowa” możemy użyć np. do podlania kapusty
- cebulę cienko kroimy i dusimy na maśle klarowanym
- do podduszonej cebuli dodajemy orzechy laskowe i dusimy jeszcze kilka minut
- na końcu dodajemy miód i lekko pieprzymy
- po chwili już po zdjęciu z kuchenki dodajemy pocięte filety
- podajemy po wystygnięciu, najlepiej z żytnim chlebem
Przepis nr 2 – śledzie piernikowe
Składniki
- 6- 8 filetów śledziowych wymoczonych, osuszonych i pociętych na 4-5 cm porcje
- 2-3 cebule
- kawałek piernika lub w przypadku braku mieszanka przypraw, które używamy standardowo do przygotowania piernika (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, kolendra)
- czarny pieprz świeżo utłuczony
- pół szklanki rodzynek
- chlust octu owocowego np. jabłkowego
- olej lniany (tłoczony na zimno)
- olej do smażenia
- 2 łyżki miodu (może być wielokwiatowy lub bardziej wyrazisty np. gryczany)
Przygotowanie
- Cebule kroimy cienko i smażymy na wolnym ogniu , dodajemy rodzynki – pod koniec smażenia kiedy cebula będzie już lekko skarmelizowana dodajemy pokruszony piernik lub sowicie posypujemy mieszanką przypraw i pieprzem.
- W słoiku układamy warstwami – filety śledziowe i przestudzoną cebulę z rodzynkami i piernikiem
- Podlewamy z góry olejem lnianym tak żeby filety były zanurzone w oleju .
- Śledzie przechowujemy w lodówce.
- Już po 24 godzinach są gotowe, a z każdym dniem (jeśli w ogóle ich wcześniej nie zjemy) stają się jeszcze bardzie aromatyczne.
Miłego śledziowania!