Śledzie w dwóch odsłonach

Kuchnia
śledzie
22.12.2021
02:00

Świąteczne inspiracje

To już ostatnia prosta naszych przygotowań świątecznych. Zakwas na barszcz czerwony nastawiony, uszka do barszczu zrobione i zamrożone a piernik powoli dojrzewa. Kuchnia w tych dniach staje się królestwem. Dom zaczyna pachnieć choinką i przyprawami. Wśród świątecznego menu nie może zabraknąć śledzi.

Spróbujcie tych troszkę innych niż klasyczne ze świątecznych przepisów a odkryjecie na nowo te zdrowe ryby. Podstawą do wszystkich przepisów są filety śledziowe (a’la matjas) – te, które kupicie w sklepie rybnym są mocno solone. Musimy więc je wymoczyć i pozbyć się nadmiaru soli. Ważną rzeczą jest kilkukrotna wymiana wody i temperatura – powinna być lodowata (dzięki temu nasze filety będą miały dalej zwartą strukturę). Warto też do wody dodać mleka lub moczyć nawet w samym mleku. Po kilku godzinach (min. 5-6) filety powinny być już dobre. Czas odsalania zależy oczywiście od poziomu wyjściowego.

sledzie_bart.png

Przepis nr 1 – śledzie z borowikami i orzechami laskowymi

Składniki

  • 6- 8 filetów śledziowych wymoczonych, osuszonych i pociętych na 4-5 cm porcje
  • 2-3 białe cebule (ten rodzaj jest słodszy i mniej ostry niż klasyczna odmiana)
  • 5-7 dkg suszonych borowików (najlepiej, żeby to były piękne kapelusze)
  • masło klarowane
  • szklanka orzechów laskowych
  • kilka łyżek miodu lipowego (najlepiej od lokalnego ulubionego dostawcy)
  • świeżo utłuczony pieprz

Przygotowanie

  • orzechy parzymy i odsączamy
  • grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy żeby zmiękły (wodę „grzybowa” możemy użyć np. do podlania kapusty
  • cebulę cienko kroimy i dusimy na maśle klarowanym
  • do podduszonej cebuli dodajemy orzechy laskowe i dusimy jeszcze kilka minut
  • na końcu dodajemy miód i lekko pieprzymy
  • po chwili już po zdjęciu z kuchenki dodajemy pocięte filety
  • podajemy po wystygnięciu, najlepiej z żytnim chlebem

Przepis nr 2 – śledzie piernikowe

Składniki

  • 6- 8 filetów śledziowych wymoczonych, osuszonych i pociętych na 4-5 cm porcje
  • 2-3 cebule
  • kawałek piernika lub w przypadku braku mieszanka przypraw, które używamy standardowo do przygotowania piernika (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, kolendra)
  • czarny pieprz świeżo utłuczony
  • pół szklanki rodzynek
  • chlust octu owocowego np. jabłkowego
  • olej lniany (tłoczony na zimno)
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki miodu (może być wielokwiatowy lub bardziej wyrazisty np. gryczany)

Przygotowanie

  • Cebule kroimy cienko i smażymy na wolnym ogniu , dodajemy rodzynki – pod koniec smażenia kiedy cebula będzie już lekko skarmelizowana dodajemy pokruszony piernik lub sowicie posypujemy mieszanką przypraw i pieprzem.
  • W słoiku układamy warstwami – filety śledziowe i przestudzoną cebulę z rodzynkami i piernikiem
  • Podlewamy z góry olejem lnianym tak żeby filety były zanurzone w oleju .
  • Śledzie przechowujemy w lodówce.
  • Już po 24 godzinach są gotowe, a z każdym dniem (jeśli w ogóle ich wcześniej nie zjemy) stają się jeszcze bardzie aromatyczne.

Miłego śledziowania!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji